Miód wielokwiatowy - miód tysiąca kwiatów - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód wielokwiatowy

Miody wielokwiatowe powstają z wielu pożytków pszczelich, nie tylko z jednego ich rodzaju, dlatego bywają nazywane „miodami tysiąca kwiatów”. W miodach wielokwiatowych można – oprócz pyłków, znaleźć domieszkę wosku, a nawet spadzi z drzew iglastych. W zależności od tego, z jakich gatunków roślin powstał miód wielokwiatowy oraz od pory roku, w której został wytworzony, różne będą jego walory smakowe, cechy charakterystyczne i właściwości prozdrowotne. Miody wielokwiatowe wiosenne są jasne, słodkie i mają delikatny, kwiatowy aromat. Z kolei te powstałe latem mają kolor ciemniejszy, a smak i zapach nieco bardziej zdecydowane. Najciemniejsze i najbardziej aromatyczne są miody wielokwiatowe zebrane pod koniec lata. Mają one także najbardziej wyrazisty smak.

Właściwości miodu wielokwiatowego

Miody wielokwiatowe mają różnorodny skład i łączą w sobie właściwości roślin, z których powstały. Zawierają głównie z węglowodany – glukozę i fruktozę. Nie należy się jednak bać ich kaloryczności, bo łyżeczka miodu wielokwiatowego (ok. 12 g) to niecałe 40 kcal. To zatem zdrowszy, niskokaloryczny zamiennik cukru w słodzeniu napojów, herbaty, a nawet kawy. Miód wielokwiatowy to także bogactwo witamin (m.in. A i tych z grupy B), kwasu foliowego i substancji mineralnych (np. żelaza, wapnia, potasu czy magnezu). W badaniu, w którym sprawdzono miody pochodzące z różnych źródeł kwiatowych i oceniono je pod kątem zdolności do hamowania wzrostu 40 szczepów drożdży, miody wielokwiatowe miały na ogół większe działanie hamujące(1). Miody wielkokwiatowe różnią się, w zależności od tego, kiedy zostały zebrane. Dotyczy to także ich właściwości prozdrowotnych.

Po jaki miód wielokwiatowy sięgać, kiedy i na co go stosować?

W miodach wielokwiatowych wiosennych jest nieco więcej cukrów prostych, dlatego polecane są w problemach z krążeniem, w czasie przemęczenia lub wyczerpania psychicznego. Wspierają też pracę naszej wątroby. Z kolei miody wielokwiatowe letnie zawierają więcej składników o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i pomagających nam w okresie jesienno-zimowego osłabienia. Dlatego wielokwiatowymi miodami letnimi można wspomagać się w leczeniu grypy i chorób dolnych dróg oddechowych. Występuje w nich też większa zawartość krzemu – pierwiastka, szczególnie służącego układowi krwionośnemu, kościom oraz włosom i skórze. Spożywanie miodu wielokwiatowego może również pomóc w walce z alergiami na pyłki. Jednak taką kurację należy zawsze skonsultować z lekarzem.

Miód wielokwiatowy – najlepszy miód dla dzieci

Miody wielokwiatowe, ze względu na swój słodki, łagodny smak polecane są szczególnie dzieciom. Który z miodów wielokwiatowych będzie dla dziecka najlepszy? Wybór jest ogromny i każdy mały koneser miodu znajdzie swój ulubiony.  Na pewno szczególnie chętnie najmłodsi sięgną po miody wielokwiatowe kremowane, czyli takie, które mają konsystencję ułatwiającą smarowanie, nie spływają z kanapki, nie lepią się i nie brudzą ubrań, a w dodatku mają w sobie smakowite dodatki, np. truskawkikakao czy banana. Warto też wziąć pod uwagę wspomniane właściwości prozdrowotne miodów wielokwiatowych i, w zależności od potrzeb, podawać dzieciom miody wielokwiatowe wiosenne, letnie lub te z okresu późnego lata. Należy jednak pamiętać, że nie zaleca się podawania miodów dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

(1)  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19888803/

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.