Miód cytrynowy - słońce ukryte w słoiku - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód cytrynowy

Miód cytrynowy powstaje z kwiatów drzewa cytrynowego. Ponieważ drzewa te lubią ciepły klimat, dlatego miód cytrynowy produkuje się głównie na południu Europy – we Włoszech i Hiszpanii. Charakteryzuje go słodki smak z wyraźnie orzeźwiającą, cytrusową nutą. To miód o jasnej, wręcz słomkowej barwie i gładkiej, aksamitnej konsystencji. Ze względu na swój charakterystyczny smak łączący słodycz miodu z kwaskowatością cytryny, miód cytrynowy jest idealnym dodatkiem do herbat i naparów. Doceniają go także cukiernicy, używając w pysznych wypiekach. My, po najlepsze miody cytrynowe sięgnęliśmy dla Was aż do słonecznej Hiszpanii i na rozgrzane południe Włoch, skąd pochodzą: Hiszpański miód cytrynowy Apicola Rossend Margalef, Włoski miód cytrynowy La Querce, Włoski miód cytrynowy Solmielato.

Właściwości miodu cytrynowego

Miód cytrynowy ma wiele prozdrowotnych właściwości. Podobnie, jak inne miody jest źródłem witamin i składników mineralnych. Miód cytrynowy stanowi idealny dodatek do potraw. Wspiera także nasz organizm w przypadku infekcji, przeziębień, a nawet bólów migrenowych. Dodatkowo miód cytrynowy, ze względu na swoje właściwości wyciszające warto stosować w przypadku odczuwania niepokoju lub kłopotów ze snem.

Woda z miodem i cytryną - nie tylko na odporność

Szklanka wody z miodem i cytryną to znany, naturalny sposób na poprawę odporności organizmu. Łączy w sobie bogactwo, pochodzącej z cytryny, witaminy C z antybakteryjnymi właściwościami miodu. To jednak nie wszystkie zalety tego napoju! Wypicie na czczo szklanki letniej wody z łyżką świeżego miodu i soku z połowy cytryny pomaga również na zaparcia, nadkwaśność i problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała(1).

Drzewko cytrynowe – hodowla i uprawa

Jeśli mamy ochotę sprowadzić odrobinę południowego słońca do swojego domu, warto pomyśleć o hodowli i uprawie drzewka cytrynowego. Zanim jednak zaczniemy cieszyć się własnym owocem prosto z drzewa, zapoznajmy się z kilkoma podstawowymi zasadami. Zadbajmy, by sadzonka pochodziła z owocującej już rośliny. Czekanie, aż owoc powstanie na drzewku, które dopiero wyrosło z nasion, może trwać nawet kilka lub kilkanaście lat. Po przywiezieniu do domu drzewko cytrynowe potrzebuje ok. dwóch tygodni na aklimatyzację. W tym czasie powinno mieć dostęp do promieni słonecznych, ale nie bezpośredni. Dlatego postawmy je w jasnym miejscu, jednak nie na parapecie. Drzewka cytrynowego nie można zbyt obficie podlewać. Zwróćmy uwagę na kolor ziemi – jaśniejsza, nieco przeschnięta, to znak, że roślina potrzebuje wody. Drzewko cytrynowe jest wrażliwe na zmianę kąta padania światła. Dlatego przeniesienie go latem na balkon może spowodować, że straci kwiaty i owoce, jednak wkrótce powinniśmy się doczekać nowych. Tak samo roślina może zareagować, jeśli przesuwamy ją z miejsca na miejsce. Dlatego zawsze pamiętajmy, w którym miejscu stała, jeśli musimy ją np. zdjąć z parapetu.

(1)   http://www.jocpr.com/articles/medicinal-uses-and-health-benefits-of-honey-an-overview.pdf

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.