Miód spadziowy - iglasty i liściasty - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód spadziowy

Miód spadziowy nie powstaje z nektaru, a z tzw. spadzi, czyli wydzieliny produkowanej przez żerujące na drzewach owady, np. mszyce czy czerwce. W zależności od tego, czy mamy do czynienia z miodem spadziowym liściastym czy iglastym różne będą jego walory i cechy charakterystyczne. Smak miodu spadziowego powstałego z soków drzewa liściastego jest specyficzny, nieco cierpki, jego zapach jest kwiatowy, a barwa jasna, z czasem ciemniejsza. Jeśli w słoiczku mamy miód ze spadzi iglastej, wtedy jego kolor jest ciemny, nieco zielonkawy lub szary. Smak miodu iglastego jest delikatniejszy, żywiczny. Krystalizacja miodu spadziowego przebiega w różny sposób, w zależności od tego, czy został on zebrany wiosną czy latem. W pierwszym przypadku w miodzie powstaną tylko pojedyncze, niewielkie kryształki. Miód z lata skrystalizuje się na dole słoiczka, a na górze pozostanie płynny.

Właściwości i zastosowanie miodu spadziowego

Ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne miód spadziowy nazywany bywa „miodem królewskim”. Zawiera on więcej substancji bioaktywnych niż miody nektarowe. Wśród nich jest magnez, sód, wapń czy potas(1). Występujące w miodzie spadziowym oligosacharydy wykazują aktywność prebiotyczną(2). Uważa się też, że zawartość azotanu w miodzie, którego więcej mają ciemne miody spadziowe działa ochronnie na żołądek(3). Miód spadziowy pomaga również w gojeniu ran.(4) Po iglasty miód spadziowy warto sięgać w przypadku problemów z drogami oddechowymi, w tym uporczywego kaszlu, kłopotów z sercem czy anemii. Z kolei miód spadziowy liściasty wspomaga pracę naszej wątroby i nerek, może być też stosowany w przypadku kłopotów ze stawami. Miód spadziowy znajdzie też zastosowanie w kuchni – doskonale komponuje się m.in. z kremowymi serami, takimi jak brie lub serami twardymi.

Z czego jest i jak powstaje miód spadziowy?

Do pożytków pszczelich zalicza się nie tylko nektar i pyłki kwiatowe, ale także drzewa – liściaste i iglaste, na których żerują mszyce czy czerwce. Owady te wytwarzają słodką wydzielinę zwaną spadzią, która osiadając na drzewie, wabi pszczoły. Zebraną spadź pszczoły przenoszą do ula, gdzie ulega ona dalszej fermentacji i zmienia w miód spadziowy. W zależności od tego, jaki rodzaj drzew jest źródłem spadzi, dzielimy ją na iglastą lub liściastą. Pierwsza zwykle pochodzi z lipy, klonu, dębu, buku, a także wierzby, głogu czy brzozy. Z kolei źródłem spadzi iglastej najczęściej są jodły, sosny, modrzew lub świerk.

Cena miodu spadziowego

Spadź, w przeciwieństwie do pyłków kwiatowych nie jest dostępna każdego roku i w tym samym miejscu. Również czas jej występowania jest zwykle ograniczony do okresu letniego. Ze względu na swój unikalny charakter miód spadziowy może mieć zatem nieco wyższą cenę. Niemniej, już za 40-50 zł można cieszyć się smakiem dębowego miodu spadziowego ze słonecznej Grecji, sycylijskiego miodu spod samego wulkanu Etna czy bułgarskiego miodu spadziowego zwanego czarnym złotem góry Strandja.

(1)   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583289/

(2)   https://www.researchgate.net/publication/304011789_Honey_as_Nutrient_and_Functional_Food

(3)   Ibidem

(4)   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28497368/?from_term=Honeydew+honey&from_pos=1

 

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.