Miód mandarynkowy - odkryj moc witamin - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód mandarynkowy

Mandarynki to drzewa, które lubią ciepły klimat podzwrotnikowy. W naturze można spotkać je w Azji, Australii, Afryce czy Ameryce Południowej. Są także uprawiane na południu Europy, np. na słonecznej Sycylii. Z ich kwiatów pszczoły wytwarzają miód mandarynkowy. Ma on barwę delikatnie żółtą lub bladopomarańczową, a po naturalnej krystalizacji może być perłowo biały. Aromat miodu mandarynkowego jest świeży, lekko owocowy. Jego słodki i delikatny smak doskonale równoważy odrobina owocowej kwaskowatości. Miód mandarynkowy jest pysznym dodatkiem chrupiącego pieczywa, deserów oraz do ciepłych i zimnych napojów. Podobnie jak inne miody, także miód mandarynkowy ma cenne właściwości prozdrowotne. Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów, warto po niego sięgnąć, gdy czeka nas wysiłek – zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Miód mandarynkowy zawiera też witaminy oraz substancje mineralne, takich jak potas czy wapń.

Kwiaty mandarynki – źródło słodkiego miodu

Źródłem słodko-owocowego miodu są kwiaty drzewka mandarynkowego. Kwitną one o różnych porach, w zależności od gatunku i odmiany. W Polsce uprawiane w domach drzewka kwitną najczęściej na wiosnę. Kwiaty mandarynki mają biały lub biało-różowy kolor i wydzielają silny, wabiący pszczoły zapach. Ten sam zapach, choć bardzo przyjemny, może jednak przeszkadzać ludziom w zasypianiu. Dlatego lepiej unikać stawiania drzewka mandarynkowego w sypialni. To właśnie intensywnie pachnące kwiaty mandarynki powodują, że powstający z nich miód mandarynkowy ma charakterystyczny, delikatnie owocowy aromat.

Poznaj właściwości mandarynki zamknięte w słoiku miodu

Mandarynki to owoce o wielu cennych dla naszego zdrowia właściwościach. Zawierają one witaminy, zwłaszcza C i A, które są silnymi antyoksydantami wspierającymi nasz układ odpornościowy i walczącymi z wolnymi rodnikami. Witamina A jest także niezbędna dzieciom w okresie wzrostu, wzmacnia nasze kości i oczy oraz chroni skórę przed promieniami UV. Mandarynki zawierają też substancje mineralne, takie jak wapń, potas czy magnez. 

Drzewko mandarynkowe – hodowla i uprawa

Pochodzące oryginalnie z Azji drzewka mandarynkowe są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego uprawia się je przede wszystkim w klimacie podzwrotnikowym. Jako drzewka ozdobne, mandarynki mogą też zagościć w naszych domach. Jeśli chcemy cieszyć się smacznymi owocami, to sadzonka koniecznie powinna pochodzić z rośliny już owocującej. W warunkach domowych drzewko mandarynkowe rośnie szybko, a jego wymiary w łatwy sposób dopasujemy cięciem. Najlepiej trzymać je w miejscu nasłonecznionym. To roślina wrażliwa na zmianę kąta padania promieni, dlatego doniczki nie należy przekręcać i przestawiać. Drzewko mandarynkowe podlewamy umiarkowanie – latem co 3, a w czasie innych pór roku co ok. 6 dni. Warto je również często spryskiwać. Odpowiednia pielęgnacja sprawi, że drzewko mandarynkowe odwdzięczy nam się dużą ilością owoców.

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.