Miód akacjowy - miód z akacji - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód akacjowy

Miód akacjowy powstaje z kwiatów robinii akacjowej, nazywanej też białą. To ceniona przez pszczelarzy roślina miododajna. Powstający z niej miód charakteryzuje się bardzo jasną, słomkową barwą i delikatnym, subtelnie kwiatowym aromatem. Przed krystalizacją, która w przypadku miodu akacjowego trwa dość długo, może on wydawać się wręcz pozbawiony koloru.

Właściwości miodu akacjowego

Miód akacjowy ma udowodnione właściwości lecznicze i zawiera cenne dla ludzkiego organizmu substancje. Wzmacnia on układ odpornościowy, ma działanie oczyszczające i przeciwbakteryjne. W miodzie z akacji znajdziemy np. witaminy A, C i E oraz flawonoidy, czyli substancje zwalczające tzw. wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za szybsze starzenie się skóry. Na właściwości prozdrowotne miodu akacjowego wskazują badania, w których stwierdza się, że może on być potencjalnym kandydatem zarówno w przypadku profilaktyki, jak i leczenia raka, a także realnym środkiem terapeutycznym w leczeniu choroby Alzheimera (1). Udowodniono także, że jedną z właściwości miodu akacjowego jest poprawa gojenia się ran skóry(2).

Zastosowanie miodu akacjowego – na co i dla kogo?

Dzięki wspomnianym wyżej właściwościom leczniczym miód akacjowy polecany jest właściwie każdemu. Jednakże, ze względu na wysoką zawartość prostych węglowodanów, powinny ograniczyć jego spożywanie osoby z cukrzycą i innymi chorobami, które zaburzają wchłanianie cukrów oraz stosujące dietę niskowęglowodanową. Ta sama właściwość miodu akacjowego będzie natomiast korzystna dla osób przewlekle zmęczonych, uprawiających sport i takich, które muszą podjąć duży wysiłek umysłowy, np. studentów przed egzaminami.

Jak spożywać miód akacjowy?

Miód akacjowy można stosować na wiele sposobów. Ponieważ ma delikatny, łagodny smak lubią go dorośli i dzieci. Można go spożywać w sposób tradycyjny, jako dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa lub jako zdrowszy od cukru sposób na osłodzenie filiżanki ulubionej herbaty. Ze względu na swoją płynną konsystencję miód akacjowy można też z powodzeniem stosować jako dodatek do sosów i dressingów. Z kolei ze względu na właściwości lecznicze miodu akacjowego będzie on również wartościowym składnikiem płukanek stosowanych w przypadku bólu gardła, a nawet okładów na uszkodzoną skórę.

(1) https://www.researchgate.net/publication/288663813_Potential_biological_activity_of_acacia_honey

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28808376

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.