Miód Manuka - miód o właściwościach leczniczych - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód Manuka

Manuka to roślina wiecznie zielona, która w naturalnym środowisku występuje tylko w Nowej Zelandii i Australii. Kwitnie ona zaledwie przez cztery tygodnie w roku, a jej piękne, białe kwiaty są źródłem jednego z najzdrowszych miodów. Miód manuka zawdzięcza swoją nazwę Maorysom i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. Ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne, odniósł on duży sukces na całym świecie, dlatego roślinę, z której pochodzi, zaczęto uprawiać też w innych częściach naszego globu: USA, Anglii czy Tajlandii. Jednak najbardziej wartościowy jest tylko prawdziwy miód manuka z Antypodów, ponieważ przez miliony lat ich flora i fauna były całkowicie odcięte od reszty świata i mogły osiągnąć najwyższe stężenie substancji bioaktywnych, charakterystycznych dla tego regionu. Prawdziwy miód manuka ma ciemnobrązowy kolor i gęstą, gładką konsystencję. Rozpoznamy go także po niecodziennym, lekko ziemistym, gorzkawym smaku określanym jako „mineralny”. Również zapach prawdziwego miodu mauka jest charakterystyczny – wyczujemy w nim aromat wilgotnej ziemi i wrzosu.

Zastosowanie miodu Manuka - na co i dla kogo?

Jedną z najważniejszych właściwości prozdrowotnych miodu mauka jest wysoka zawartość aktywnego składnika nazywanego methylglyoxalem (MGO). Badania wykazały, że wykazuje on silne działanie antybakteryjne(1). Im większe stężenie MGO, tym jego działanie prozdrowotne jest mocniejsze. W miodzie manuka stężenie methylglyoxalu jest od 10 do nawet 50 razy wyższe niż w innych. Na co zatem pomaga i przy jakiego rodzaju dolegliwościach warto stosować miód manuka? Ze względu na jego silnie antybakteryjne właściwości po miód manuka warto sięgać przy infekcjach bakteryjnych oraz wirusowych. Pomoże m.in. w kłopotach z przewodem pokarmowym, ponieważ zwalczając bakterie chorobotwórcze jednocześnie przyspiesza namnażanie się tych dobroczynnych dla naszych jelit. Pomaga też w leczeniu refluksu, wrzodów żołądka i zespołu jelita nadwrażliwego. Miód manuka wpływa na regenerację uszkodzonych tkanek, pomaga w leczeniu trądziku i zmian skórnych. Badania wskazują też na jego potencjalne właściwości antynowotworowe(2). Miód manuka docenią rodzice dzieci, które często chorują – łagodzi ból gardła i katar. Z kolei panie zapewne zainteresuje fakt, że już po kilkunastu minutach od zastosowania miodu manuka w formie maseczki, skóra jest rozświetlona i gładsza w dotyku. Aby w pełni skorzystać z dobroczynnych właściwości miodu manuka, należy go spożywać od 2 do 3 łyżeczek dziennie, najlepiej na zimno. Nie powinno się go rozcieńczać, by zachować możliwie najwyższe stężenie aktywnych substancji.

Cena miodu Manuka

Ze względu na wspomniane właściwości prozdrowotne miód manuka wart jest swojej ceny. Jednak najważniejsze, aby pochodził on z regionów świata, gdzie krzewy manuka kwitną od dawna w swoim naturalnym środowisku – Nowej Zelandii i Australii. Tylko taki produkt zapewnia wysokie stężenie cennego methylglyoxalu. W naszej ofercie jest dostępny prawdziwy nowozelandzki miód manuka.

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22287464/

(2) https://cancerres.aacrjournals.org/content/78/13_Supplement/3553

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.