Miód wrzosowy - właściwości i zastosowanie - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy powstaje z kwiatów wrzosu zwyczajnego (Calluna vulgaris). Jego zbiory nie są regularne i nie każdego roku udaje się go pozyskać. Dlatego ten rodzaj miodu jest dość rzadko spotykany. Miód wrzosowy możemy rozpoznać zanim otworzymy słoiczek i poczujemy charakterystyczny zapach rośliny, z której powstał. Cechą charakterystyczną miodu wrzosowego jest ciemny, bursztynowy kolor z nutą czerwieni oraz konsystencja galaretki. Z upływem czasu miód ten się krystalizuje, a jego barwa zmienia na żółtawą lub ciemnobrązową. Smak miodu z wrzosu również jest charakterystyczny – słodycz przełamana została w nim delikatną, ale przyjemną goryczką.

Właściwości miodu wrzosowego

Miód z kwiatów wrzosu ma właściwości prozdrowotne – spośród innych rodzajów miodów wyróżnia go znaczna zawartość witamin A, B2, B3, B6 i C, a także łatwo przyswajalnego żelaza, flawonoidów i białek. Miód wrzosowy zalicza się do miodów o dużych właściwościach antyoksydacyjnych oraz antybakteryjnych(1). Miód wrzosowy wzmacnia system odpornościowy naszego organizmu, dlatego warto po niego sięgać w okresie jesienno-zimowych przeziębień. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i moczopędne jest on także polecany w przypadku kłopotów z nerkami i drogami moczowymi, a także prostatą (poleca się go mężczyznom po 40 r.ż.).  Miód wrzosowy może też pomóc łagodzić dolegliwości układu pokarmowego.

Zastosowanie miodu z kwiatów wrzosu

Miód wrzosowy ma też zastosowanie w kosmetyce i – oczywiście, w kuchni. Przemysł kosmetyczny docenia pozytywny wpływ na skórę oraz właściwości antybakteryjne miodu wrzosowego, dodając go do kremów i maseczek. Miód wrzosowy stosuje się m.in. przy wyrobie szkockiej whisky drambuie, a mistrzowie kuchni cenią go za charakterystyczny, nieco ostry smak, dodając ten rodzaj miodu do marynat i do sosów. Warto pójść ich śladem także w domowej kuchni. Miód wrzosowy może być również znakomitym dodatkiem do herbat, napojów, a nawet miseczki płatków owsianych.

Gdzie kupić dobrej jakości miód wrzosowy?

Miód wrzosowy nawyzywany bywa „królem miodów”, ponieważ jest rzadko spotykany, jego zbiory nieregularne, a proces jego pozyskiwania czasochłonny. Dlatego dobrej jakości miód wrzosowy nie jest produktem łatwo dostępnym. Niemniej zadbaliśmy, aby w naszej ofercie nie zabrakło tego wyjątkowego przysmaku. Każdy Koneser Miodu, który nas odwiedza ma szansę spróbować miodu z legendarnych wrzosowisk Szkocji, a także miodów wrzosowych ze słonecznej Hiszpanii.

(1) https://www.researchgate.net/publication/304011789_Honey_as_Nutrient_and_Functional_Food

 

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.