Miód gryczany - doskonały na przeziębienie - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód gryczany

Gryka to roślina z rodziny rdestowatych, zaliczana do tzw. roślin miododajnych, ponieważ różowo-białe kwiaty gryki są źródłem nektaru, z którego powstaje miód. Wyróżnia się on wśród innych pod każdym względem. Miód gryczany ma kolor ciemnobrunatny, a bywa, że niemal czarny, gdy produkt jest przechowywany w miejscu z dostępem do światła. Smak miodu gryczanego jest słodki, a jednocześnie ostry, nieco piekący. Również jego aromat jest intensywny. Po krystalizacji miód gryczany ma gruboziarnistą konsystencję, często z płynną warstwą na powierzchni.

Właściwości miodu gryczanego

Miód gryczany zawiera dużą ilość biosubstancji i mikroelementów. Ma on właściwości antyoksydacyjne i znajdziemy w nim m.in. rutynę, która poprawia przyswajalność witaminy C oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Główne właściwości przeciwutleniające w miodzie gryczanym wynikają z jego fenolowych składników, mogących wykazywać działanie przeciwbakteryjne. Udowodniono również, że może on pomóc w gojeniu się ran(1). Miód gryczany jest źródłem magnezu, białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Ta ostatnia właściwość sprawia, że zaleca się go w leczeniu niedokrwistości. Po miód gryczany warto też sięgnąć np. po wyczerpującej chorobie, gdyż jego regularne spożywanie pomaga w podniesieniu poziomu hemoglobiny we krwi. Miód gryczany jest co prawda wysokokaloryczny (340 kalorii w 100 g), jednak zawarte w nim cukry, to cukry proste, które nasz organizm wchłania z krwiobiegu i 80 procent z nich spala w całości. Docenią to na pewno osoby dbające o linię.

Miód gryczany - na co i dla kogo?

Miód gryczany może być spożywany przez wszystkich i pomaga w leczeniu dolegliwości charakterystycznych dla różnych grup wiekowych. Obecność łatwo przyswajalnego żelaza, które chroni przed anemią, sprawia, że po miód gryczany mogą sięgać kobiety w ciąży – zwłaszcza te, które nie chcą lub nie mogą jeść mięsa. Miód gryczany, jako dobre lekarstwo na kaszel, docenili rodzice badanych dzieci, mających trudności w zasypianiu związane z dziecięcą infekcją górnych dróg oddechowych(2). Warto zatem spożywać miód gryczany w przypadku bólu gardła i kaszlu. Wysoka zawartość magnezu sprawia, że miód gryczany zalecany jest ludziom narażonym na stres i zmęczenie psychicznie. Sportowcy i osoby aktywne na pewno docenią fakt, że zawarta w nim rutyna pomaga w leczeniu urazów wewnętrznych. Ponieważ miód gryczany wspiera regenerację tkanki kostnej, dlatego polecany jest w przypadku kłopotów ze stawami czy przy złamaniach. Osoby starsze, z problemami układu krwionośnego powinny jeść ten rodzaj miodu ze względu na zawarte w nim cukry proste, które układ krwionośny może wchłonąć bez problemu i w ten sposób odżywić mięsień sercowy. Pracę serca reguluje też zawarty w miodzie gryczanym magnez. Pamiętajmy jednak, że zawartość wspomnianych cukrów sprawia, iż osoby chorujące na cukrzycę mogą jeść miód gryczany, gdy choroba jest dobrze wyrównana i pod kontrolą lekarza.

Jak stosować miód gryczany?

Ze względu na wspomniane, liczne właściwości prozdrowotne miodu gryczanego, warto spożywać go regularnie. Ponieważ ma on charakterystyczny, słodko-ostry smak, stanowi nie tylko doskonały dodatek do pieczywa, ale też wartościowy składnik sosów i marynat. To również zdrowszy zamiennik cukru w herbacie i innych napojach. Miód gryczany ma właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, regeneruje i odżywia skórę, dlatego też został doceniony przez przemysł kosmetyczny, stając się składnikiem wielu kremów i maseczek. Dzięki przystępnej cenie miodu gryczanego codziennie możemy korzystać z jego prozdrowotnych właściwości – zarówno w kuchni, jak i w domowych zabiegach pielęgnacyjnych.

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18494436/?from_term=buckwheat+honey&from_page=2&from_pos=3

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18056558/

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.