Miód kasztanowy - słodko-gorzki miód z kasztanowca - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód kasztanowy

Kasztanowce są wyjątkowymi roślinami miododajnymi. Powstaje z nich zarówno miód spadziowy, jak i z nektaru kwiatów kasztanowca. Miód kasztanowy charakteryzuje się ciemnobrązową, czasem wręcz brunatną barwą. Słodki smak tego miodu jest przełamany wyraźną, nieco goryczkową nutą. Aromat miodu kasztanowego jest także intensywny, lekko ziołowy, specyficzny dla kwiatów, z których powstał. W przypadku miodów z kwiatów kasztanowca cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość pyłku. Z kolei miód kasztanowy ze spadzi krystalizuje się wolno i długo zachowuje płynną formę.

Właściwości i zastosowanie miodu kasztanowego

Miód kasztanowy, podobnie jak inne miody ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera m.in. inhibinę, czyli substancję przeciwbakteryjną. W badaniach wykazywał on wysoką aktywność przeciwdrobnoustrojową m.in. przeciwko bakterii E. coli(1). Ze względu na właściwości antyseptyczne miód kasztanowy można stosować także zewnętrznie, np. na oparzenia czy otarcia. Z kolei jego właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że chętnie sięgną po niego osoby dbające o stan swojej skóry.  Nie można też oczywiście zapominać o zastosowaniach miodu kasztanowego w kuchni! Jest to lekkostrawny miód o niskim indeksie glikemicznym, a jego delikatnie ziołowy aromat znakomicie podkreśli smak nieco cięższych dań mięsnych i dojrzałych serów. Miód kasztanowy świetnie sprawdzi się także jako dodatek do pieczenia, kremowych deserów, lodów i w napojach.

Skąd pochodzi najlepszy miód kasztanowy

W Polsce rzadko produkuje się czysty miód kasztanowy. Dlatego, aby poznać jego niezwykły smak, warto sięgnąć nieco dalej – np. do słonecznej Grecji czy Hiszpanii, także Francji czy Włoch. W tych krajach znajdziemy miód kasztanowy w czystej odmianie, ponieważ kasztanowiec jadalny uprawiany jest tam na większych przestrzeniach.

Kasztanowiec i jego lecznicze właściwości

Kasztanowiec, jako roślina, posiada wiele właściwości leczniczych. W kwiatach, z których powstaje miód kasztanowy, ale także w korze, niedojrzałych owocach czy nasionach i liściach znajdują się saponiny triterpenowe. Saponiny to związki o działaniu leczniczym: moczopędnym, wykrztuśnym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, a także wspomagającym procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi. Mieszaniną saponin znajdujących się w nasionach kasztanowca jest także escyna, która pomaga uszczelniać i uelastyczniać naczynia włosowate. Zawarte w kasztanowcu flawonoidy i kumaryna także działają uszczelniająco i przeciwzapalnie. Dzięki tym właściwościom, wyciągi z kasztanowca znalazły szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Są często dodawane do kremów przeznaczonych dla cery naczynkowej, dojrzałej i wiotkiej. Pomagają też walczyć z cellulitem. Wyciągi z kasztanowca stały się również składnikiem leków niosących ulgę osobom z żylakami i obrzękami. 

(1) https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2013/fo/c3fo60221d/unauth#!divAbstract

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.