Miód z kwiatów bawełny - poznaj delikatny smak - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód z kwiatów bawełny

Cechą charakterystyczną miodu z kwiatów bawełny jest jego barwa, która po krystalizacji, zmienia się z jasno-żółtej w białą. Proces krystalizacji miodu bawełnianego jest dość krótki i trwa tylko kilka miesięcy, a niewielki rozmiar kryształków sprawia, że miód nadal łatwo się rozsmarowuje. Miód z kwiatów bawełny ma delikatny, słodki, nieco mleczny smak i przyjemny aromat. 

Bawełna – źródło zdrowego miodu

Bawełna jest wyjątkowo miododajną rośliną. Pszczoły zbierają nektar nie tylko z jej kwiatów, ale też liści, ponieważ zawiera ona w sobie dużą ilość glukozy. Z jednego hektara, pracowite owady, są w stanie zebrać nawet do 300 kg miodu. Miód bawełniany za jego właściwości prozdrowotne cenili już starożytni Grecy – zawiera on wyższe niż inne greckie miody, stężenie nadtlenku wodoru, który ma działanie bakterio i grzybobójcze, a ten zawarty w miodzie chroni m.in. przed infekcjami. 

Miód z kwiatów bawełny – właściwości i zastosowanie

Miód bawełniany znalazł zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i przemyśle kosmetycznym. Polecany jest w czasie przeziębień, a także w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Ze względu na wysoką zawartość dekstrozy, prostego cukru, który błyskawicznie się wchłania, miód z bawełny polecany jest np. sportowcom i osobom aktywnym. Ze względu na właściwości antyseptyczne miód bawełniany stał się też cennym składnikiem maseczek i kremów m.in. do pielęgnacji cery trądzikowej. Możemy go też znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji włosów.

Olej z nasion bawełny - zastosowanie

Oprócz miodu również lekki olej z nasion bawełny jest cenionym produktem kosmetycznym. W domowej łazience możemy wykorzystać go np. do olejowania suchych włosów. Warto też sięgnąć po olej bawełniany, gdy mamy suchą skórę, na której pojawia się już widoczny upływ czasu. Olej z kwiatów bawełny to produkt bezpieczny dla alergików.

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.