Miód truskawkowy - słodycz zamknięta w słoiczku - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód truskawkowy

Miód truskawkowy powstaje z kwiatów, pochodzącej z rodziny wrzosowatych, rośliny nazywanej chruściną jagodną lub drzewem truskawkowym (Arbutus Unedo). Jej nazwa pochodzi od kulistych owoców, podobnych właśnie do truskawek. Miód truskawkowy charakteryzuje się słodkim smakiem, z wyczuwalną nutką goryczki przypominającej tę kawową. Ma on kolor ciemnobursztynowy, który z czasem staje się  jasnobrązowy, a jego konsystencja z lepkiej, kremowej ulega krystalizacji. Z upływem czasu zanika też gorzkawy smak.

Miód z chruściny jagodnej – właściwości i zastosowanie

Surowy miód z drzewa truskawkowego ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Warto po niego sięgać w przypadku problemów z układem moczowym, krążeniem krwi czy przy zapaleniu oskrzeli. Wyniki badania wskazują również na potencjalne działanie antynowotworowe miodu truskawkowego w przypadku raka okrężnicy(1). Nie do przecenienia są także jego walory kulinarne. Miód truskawkowy doskonale smakuje jedzony ze świeżym, chrupiącym pieczywem, jak też np. wymieszany z polskim twarożkiem lub serkiem ricotta. Jest też pysznym dodatkiem do wypieków i deserów.  drobina goryczki sprawia też, znakomicie komponuje się z mięsem i „podkręca” smak marynat.

Skąd pochodzi najlepszy miód z drzewa Arbutus Unedo?

Najlepszy miód z drzewa truskawkowego pochodzi z południowych regionów naszego kontynentu, gdzie roślina ta występuje w swoim naturalnym środowisku. Drzewo truskawkowe możemy nawet zobaczyć w herbie Madrytu.Rośnie ono także m.in. na Półwyspie Peloponeskim, skąd pochodzi jeden ze znakomitych greckich miodów, a także na słonecznej Korsyce, skąd sprowadzamy pyszny miód Miód Fall Maquis.

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28287469/

 

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.