Miód z ostu - idealny na śniadanie - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód z kwiatów ostu

Miód z kwiatów ostu ma barwę od jasnożółtej po głęboko bursztynową. Co prawda ten rodzaj miodu dość szybko się krystalizuje, ale ponieważ krystalizacja to proces jest w pełni naturalny, nie odbiera ona produktowi właściwości prozdrowotnych. Aromat miodu z kwiatów ostu jest wyrazisty, a jego słodki, kwiatowy smak przełamuje lekko cierpka nuta.

Oset polny – roślina miododajna

Oset polny, czyli inaczej ostrożeń polny, to roślina wieloletnia, która może osiągać wysokość nawet do półtora metra. W lipcu pojawiają się na niej ciemnoróżowe kwiaty, a okres kwitnienia trwa aż do października. Oset polny to jeden z najbardziej miododajnych chwastów – z 1 ha może powstać nawet 80 kg miodu.

Miód z kwiatów ostu – właściwości i zastosowanie

Miód z kwiatów ostu jest mało znany, a szkoda, ponieważ jest jednym z bardziej wartościowych. Podobnie, jak inne rodzaje miodów, także ten powstały z kwiatów ostu ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Uważa się, że może on stymulować nasz układ sercowo-naczyniowy, wspomagać trawienie oraz pracę wątroby, a także zmniejszać ból gardła i pomagać w rekonwalescencji przy infekcji dróg oddechowych. Miód z ostu dodaje też energii, dlatego polecany jest w przypadku narażenia na wyczerpanie fizyczne i psychiczne. Panie na pewno docenią fakt, że miód z kwiatów ostu może stać się wartościowym składnikiem maseczek na skórę z problemami takimi jak trądzik, rozszerzone pory czy wypryski. W kuchni miód z ostu będzie doskonałym dodatkiem do chrupiącego pieczywa, a także do napojów i herbat. Ważne jednak, aby nie dodawać go do gorącego płynu, ponieważ ciepło niszczy korzystne właściwości miodów.

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.