Miód z kwiatów jabłoni
Miód z kwiatów jabłoni dość szybko się krystalizuje, ponieważ jest w nim sporo glukozy. Ten rodzaj miodu ma jasnobursztynowy kolor oraz delikatny, owocowy aromat, a jego słodki smak przełamany jest wyraźnie owocową, świeżą nutą.
Kwiat jabłoni – źródło rzadko spotykanego miodu
Jabłonie to jedne z najpopularniejszych owocowych drzew, które uprawiane są na całym świecie. Kwiaty jabłoni pojawiają się na drzewach wiosną i zapylane są przez różne miodolubne owady, jednak najczęściej są to pszczoły miodne. Co ciekawe, z kilkudziesięciu tysięcy gatunków pszczół, jakie występują na świecie, tylko niewielki ich odsetek gustuje w nektarze kwiatów jabłoni. Miód z kwiatów jabłoni jest rzadko spotykanym miodem. Ponieważ jest to jeden z pierwszych, wczesnowiosennych miodów i pszczelarze często zostawiają go pszczołom, aby mogły karmić nim swoje potomstwo.
Miód z kwiatów jabłoni i jego właściwości
Miód z kwiatów jabłoni ma liczne właściwości prozdrowotne: wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz moczopędnie, pomagając tym samym pracować naszym nerkom. Zawiera też dużo przeciwutleniaczy. Po miód z kwiatów jabłoni warto sięgać w przypadku kłopotów z układem trawiennym czy trądzikiem. W kuchni miód z kwiatów jabłoni doskonale sprawdzi się jako dodatek do dressingów, deserów czy wypieków. Można go też wymieszać z miseczką ulubionych płatków lub dodać do koktajli i napojów.