Miód tymiankowy - właściwości i zastosowanie miodu z tymianku - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód tymiankowy

Z kwiatów tymianku pospolitego – popularnego, aromatycznego zioła, powstaje miód tymiankowy. Jest on gęsty, przez długi czas zachowuje płynną konsystencję i ma bursztynowy kolor, z delikatnie czerwonym odcieniem. Słodki, trwały smak miodu tymiankowego podkreśla ziołowo-korzenna nuta. Również jego aromat jest wyrazisty – można w nim wyczuć zapach kwiatów rośliny, z której pochodzi. 


Miód tymiankowy - na co i dla kogo?

Dzięki zawartości olejku tymolowego miód tymiankowy ma właściwości wspomagające nasz organizm w przypadku schorzeń górnych dróg oddechowych. Wykazano też, że spośród różnych rodzajów miodów, w miodzie tymiankowym jest najwyższa zawartość witaminy C – ważnego przeciwutleniacza(1). Witamina C pomaga nam m.in. walczyć ze skutkami tzw. stresu oksydacyjnego. Miód tymiankowy ma także właściwości pomagające w chorobach skóry, a badanie wykazało, że jego zastosowanie podczas leczenia ran przyspiesza proces ich gojenia(2). Oczywiście zawsze należy pamiętać, że miód to przede wszystkim produkt spożywczy. Dlatego też nie można pominąć zastosowania miodu tymiankowego w kuchni. Oprócz tradycyjnego smarowania pieczywa warto wykorzystać ten rodzaj miodu jako  dodatek do napojów, a także sosów i marynat do mięsa.

Tymianek w lecznictwie

Tymianek pospolity ma wiele zastosowań w lecznictwie. Zioło to jest doskonałym źródłem witamin C oraz A. Warto po nie sięgać, gdy męczy nas kaszel – wykazano, że przy zastosowaniu tymianku napady kaszlu ulegają znacznemu zmniejszeniu(3). Tymianek zawiera również związki czynne, które prawdopodobnie odpowiadają za działanie przeciwnadciśnieniowe(4).

Skąd pochodzi najlepszy miód tymiankowy?

Najsłynniejsze miody tymiankowe pochodzą z Grecji. Mieszkańcy tego kraju traktują je jak dobro narodowe i są na 4 miejscu na świecie pod względem konsumpcji miodów(5). Dlatego w naszej ofercie nie mogło zabraknąć greckich miodów tymiankowych! W każdym z nich znajdziecie coś wyjątkowego, np. nutkę waty cukrowej czy zatopione w miodzie płatki 24-karatowego złota.

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21535800/?from_term=rosemary+honey&from_pos=8

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439045/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17063641/

(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272894/

(5) http://www.fao.org/3/ca4657en/ca4657en.pdf

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.