Miód z kwiatów oregano - miód z lebiodki pospolitej - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód z kwiatów oregano

Oregano to zioło, które znane jest na całym świecie. Doceniamy jego walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oregano to także roślina miododajna. Miód z kwiatów oregano krystalizuje się powoli i ma jasnobursztynowy kolor, z delikatnie zielonkawym odcieniem. W jego aromacie możemy wyczuć zapach rośliny, z której powstał. Smak miodu z oregano jest przyjemnie słodki.

Oregano i jego właściwości

Oregano to roślina występująca w Afryce Północnej, Europie i Azji. Oprócz oczywistego zastosowania, jako przyprawa, oregano ma także wiele prozdrowotnych właściwości. Zawiera m.in. olejki eteryczne, w tym karwakrol. W badaniach wykazano, że karwakol ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwutleniające(1). Oregano ma też właściwości przeciwdrobnoustrojowe m.in. przeciwko patogennym mikroorganizmom, takim jak Salmonella typhimurium czy Escherichia coli(2). Dlatego też rozpatruje się używanie go jako środka zwiększającego bezpieczeństwo żywności. Istnieją również doniesienia dotyczące antymutagennego i przeciwnowotworowego działania oregano(3).

Miododajność lebiodki pospolitej

Oregano (Origanum vulgare) nazywane jest też lebiodką pospolitą. To roślina o różowoliliowych kwiatach, która wytwarza charakterystyczny, dobrze nam znany zapach. Kwiaty oregano są źródłem nektaru, z którego pszczoły wytwarzają pyszny, aromatyczny miód. Miododajność lebiodki pospolitej jest niezaprzeczalna – z jej 1 ha może powstać nawet ponad 500kg miodu.

Zastosowanie oregano w kuchni

Nie ma kuchni śródziemnomorskiej bez oregano. To aromatyczne zioło znajdzie zastosowanie w potrawach z makaronem, pomidorowych sosach, a także w zupach i sałatkach. Bez niego nie powstanie popularna mieszanka ziół prowansalskich ani nasza ulubiona pizza. Z dobrodziejstwa oregano każdy może korzystać w łatwy sposób, ponieważ z powodzeniem da się je  hodować na domowym parapecie. Do potraw stosujemy oregano świeże, prosto z doniczki lub suszone. Ponieważ jest to roślina z dużą zawartością olejków, dlatego suszenie oregano powinno odbywać się w dość niskiej temperaturze od 30°C do 35°C. Pamiętajmy, żeby do suszenia wybrać małe gałązki. Przekonamy się, że po wysuszeniu oregano staje się jeszcze bardziej aromatyczne.

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30280662/

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15332363/

(3) Ibidem

 

 

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.