Miód rozmarynowy - aksamitny, ziołowy miód z rozmarynu - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód rozmarynowy

Miód rozmarynowy powstaje z nektaru kwiatów rozmarynu. To roślina, która naturalnie występuje w słonecznych krajach śródziemnomorskich. Miód rozmarynowy wyróżnia się spośród innych  delikatnym, kwiatowym aromatem oraz jasnożółtym, błyszczącym kolorem. Smak miodu  rozmarynowego jest subtelny, aksamitnie słodki. Ten rodzaj miodu doskonale sprawdza się w  kuchni, a ziołowy skład sprawia, że ma też działanie korzystne dla naszego zdrowia.

Miód rozmarynowy i jego właściwości

Wykazano, że wyciągi z rozmarynu, zawierające związki fenolowe, działają przeciwgrzybiczo i bakteriobójczo(1). Również powstały z kwiatów rozmarynu miód rozmarynowy ma liczne właściwości prozdrowotne: wspiera układ odpornościowy i pokarmowy, pomaga też zwalczać stany zapalne. Polecany jest również w przypadku problemów z układem oddechowym oraz w stanach zmęczenia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego. W kuchni miód rozmarynowy, zwłaszcza ten pochodzący z Hiszpanii, znajdzie zastosowanie jako idealny, zdrowy dodatek do deserów, herbat czy chłodnych napojów.

Rozmaryn w kuchni i w kosmetyce

Rozmaryn to roślina, która została szeroko doceniona zarówno wśród mistrzów kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym oraz w medycynie naturalnej. Zaobserwowano, że wyciąg z rozmarynu, który stosowany jest w dodatkach do żywności i w medycynie tradycyjnej wykazuje działanie przeciwnowotworowe(2). Wykazano również, że diterpeny rozmarynu hamują śmierć komórek neuronalnych, co wiąże się z potencjałem terapeutycznym tych związków w chorobie Alzheimera(3). Z kolei w kosmetyce docenia się właściwości antyoksydacyjne rozmarynu, pozwalające walczyć z niekorzystnymi skutkami działania tzw. wolnych rodników na naszą skórę. Wyciąg z rozmarynu ożywia ją i zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybicznym ekstrakt z rozmarynu wzmacnia też włosy i pomaga w walce z łupieżem. Należy jednak pamiętać, że przed użyciem olejek rozmarynowy należy rozcieńczyć olejem kosmetycznym, by uniknąć podrażnień. W kuchni, jako roślina ziołowa, bardzo aromatyczna, rozmaryn podkreśli smak mięsa, ryb, sosów pomidorowych czy pieczonych warzyw.

Jednokwiatowy miód rozmarynowy zawiera co najmniej 12% pyłku pochodzącego z rośliny o nazwie Rosmarinus officinalis, czyli rozmarynu lekarskiego. To wysokiej jakości miód ekologiczny, który zbierany jest wiosną. Wyróżnia go jasnożółty, błyszczący kolor oraz kwiatowy, niezbyt intensywny aromat. Smak miodu rozmarynowego określany jest jako gładki i jedwabisty. Koniecznie spróbuj słodyczy rozmarynu!

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30181448/?from_term=rosemary&from_pos=1

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5711971/

(3) https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2680409/

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.