Miód słonecznikowy - idealny na infekcje - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód słonecznikowy

Miód słonecznikowy powstaje z nektaru słonecznika, rośliny z rodziny astrowatych. Każdy z nas na pewno kojarzy jej złociste i duże kwiaty. Miód słonecznikowy dość szybko się krystalizuje – proces ten trwa zwykle około 2 miesięcy. Jego kryształki są drobne, a sam miód staje się dość twardy. Jest tak dlatego, że ma on wysoką zawartość glukozy. Miód słonecznikowy ma jasnożółty kolor, a jego zapach jest kwiatowo-owocowy i niezbyt intensywny. Miód ten smakuje delikatną słodyczą z kwaskową nutą.

Właściwości miodu słonecznikowego

Miód słonecznikowy ma sporo właściwości prozdrowotnych i dzięki zawartym w nim składnikom bioaktywnym, może on być potencjalnie pomocny m.in. we wspieraniu pracy serca i układu krążenia, pracy wątroby i nerek, w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych, a nawet w chorobach skóry. W składzie miodu słonecznikowego stwierdzono obecność ważnych przeciwutleniaczy, w tym: pinocembryny, która ma potencjał w leczeniu m.in. niedokrwienia mózgu, krwotoku śródmózgowego, chorób neurodegeneracyjnych czy chorób sercowo-naczyniowych, pinobanksiny hamującej biologiczny proces utleniania lipidów, chryzyny o potencjale przeciwnowotworowym czy kemferolu, flawonoidu działającego przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwgrzybicznie.

Miód słonecznikowy i jego zastosowanie

Miód słonecznikowy, podobnie jak inne miody, ma działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Osoby zajmujące się apiterapią zalecają stosować miód słonecznikowy w dolegliwościach układu pokarmowego, chorobach serca, nerek i płuc. Ze względu na dość wysoką zawartość glukozy miód słonecznikowy można stosować w stanach wyczerpania fizycznego. Będzie on zatem doskonałym składnikiem domowego izotoniku dla osób uprawiających sport. Warto, by sięgały po niego także osoby starsze lub wyjątkowo aktywne dzieci. Żeby skorzystać z dobroczynnych właściwości miodu słonecznikowego, wystarczy rozpuścić jego jedną łyżeczkę w letniej wodzie lub herbacie, albo po prostu zjeść go prosto ze słoiczka. W przypadku zmagania się ze stanem chorobowym można zwiększyć ilość dobroczynnego miodu.

Jak powstaje miód słonecznikowy

Słonecznik to jednoroczna roślina, która może osiągnąć wysokość nawet do 2 metrów wysokości, a jej kwiaty mogą mieć nawet do 30 cm średnicy. Nasiona pojawiają się w nich dopiero po ok. 90-110 dniach. Proces powstawania miodu słonecznikowego jest taki sam jak każdego innego miodu nektarowego. Dzięki dużej zawartości pyłku kwiaty słonecznika są bardzo atrakcyjne dla pszczół, które chętnie przenoszą pożytek do ula. Już w czasie pobierania miodu przez te owady do tzw. wola uwalniają się enzymy, które następnie wzbogacają kolejne – podczas przekazywania pożytku od zbieraczki do robotnicy z ula. W ulu miód magazynowany jest w plastrach, gdzie dojrzewa, aż uzyskuje się gotowy produkt zbierany przez pszczelarzy. 

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.