Miód kolendrowy - źródło antyoksydantów - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód kolendrowy

Kolendra jest rośliną jednoroczną z rodziny selerowatych. Najczęściej występuje ona w obszarze śródziemnomorskim. Kolendra nie przepada jednak za zbyt wysokimi temperaturami. Niekorzystne warunki sprawiają, że ogranicza ona swoje nektarowanie, jednak gdy pogoda jest odpowiednia jej białe lub delikatnie różowe kwiaty stają się bardzo wydajne pod tym względem. Pszczoły mogą zbierać nektar z kwiatów kolendry od czerwca do sierpnia. Miód kolendrowy w stanie płynnej patoki ma kolor bursztynowy, który jaśnieje wraz z postępującym procesem krystalizacji. Miód ten charakteryzuje też mocny aromat oraz wyrazisty smak, z delikatną nutą, która niektórym kojarzy się z mleczną czekoladą. Miód z kwiatów kolendry jest doskonały do wypieków, ale też do dań egzotycznych, np. z dodatkiem mleczka kokosowego lub do dań z dziczyzny.

Właściwości miodu kolendrowego

Miód z kolendry, podobnie jak inne miody, wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Jest on również źródłem antyoksydantów, a także zawiera witaminy (m.in. A, E, PP), substancje mineralne (np. żelazo i mangan) oraz olejki eteryczne. Dzięki swoim właściwościom i zawartym w nim składnikom bioaktywnym miód kolendrowy polecany jest m.in. dla zwiększenia odporności organizmu i w przypadku stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, ponieważ działa m.in. wykrztuśnie. Miód kolendrowy przyspiesza też gojenie się ran i pomaga zmniejszyć obrzęki. Wspiera on także pracę układu pokarmowego poprzez zwiększanie wydzielania soków trawiennych oraz działanie wiatropędne. Ponieważ jedną z właściwości miodu kolendrowego jest obniżanie ciśnienia i spowolnienie tętna, nie zaleca się go osobom chorym na serce.

Kolendra i jej właściwości lecznicze

Kolendra znana była już w czasach starożytnych. Hipokrates uważał, że jest ona lekiem, a dla Egipcjan była afrodyzjakiem. W Polsce, w średniowieczu, dodawano ją do kadzideł i także traktowano jako afrodyzjak. Obecnie w Polsce kolendra jest rzadko spotykana. Najczęściej roślina ta występuje w krajach śródziemnomorskich. Kolendra jest źródłem cennych substancji bioaktywnych. Różne części kolendry, a zwłaszcza jej nasiona zawierają lipidy bogate w kwas petroselinowy oraz olejek eteryczny bogaty w linalol. Mają one różne działania biologiczne, w tym m.in.: przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwmutagenne, przeciwlękowe, uspokajające, przeciwdepresyjne, neuroochronne, przeciwcukrzycowe, moczopędne, przeciwnadciśnieniowe czy odtruwania z ołowiu.

Zastosowanie i uprawa kolendry

Kolendra stosowana jest głównie w kuchni jako roślina przyprawna, która urozmaica smak potraw. Wciąż też znajduje ona zastosowanie w medycynie naturalnej. Owoce kolendry wykorzystywane są w preparatach na niestrawność, ponieważ zawarty w powstałym z nich olejku linalol ma działanie rozkurczowe. Dzięki temu poprawia się funkcjonowanie jelit i olejek ten może być stosowany np. w bólach brzucha spowodowanych wzdęciami. Mikstury i mieszanki z kolendry poprawiają też pracę przewodów żółciowych, a w konsekwencji polepszają trawienie. Napary z kolendry zwiększają natomiast apetyt. Uprawa kolendry w naszym klimacie jest dość wymagająca. Kolendra najlepiej rośnie w bogatej, żyznej glebie i w dobrze nasłonecznionym miejscu. Nasiona należy wysiewać jesienią i wiosną, a kiełkującą roślinę przerywać, by zachować odstępy ok. 20 cm. Młoda kolendra wymaga dużo wody. Podlewanie ograniczamy natomiast, gdy pojawią się owoce. Ponieważ kolendra wydziela charakterystyczny zapach, jej hodowla w warunkach domowych może niektórych zniechęcić. Jeśli jednak zdecydujemy się na jej obecność w domu, to ustawmy doniczki w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Liście kolendry zbierać możemy przez cały sezon, a ich nadmiar zamrozić. 

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.