Miód z mniszka lekarskiego - miód na odporność - sklep internetowy Koneser Miodu

Miód z mniszka lekarskiego

Mniszek pospolity, zwany też lekarskim, to określenie roślin z rodzaju tzw. mniszek. Występuje on przede wszystkim na łąkach, w uprawach i widnych lasach. Wykorzystywany jest on jako roślina jadalna, pastewna, lecznicza oraz miododajna. Miód z mniszka lekarskiego jest miodem rzadko spotykanym. Kwiaty mniszka zaczynają bowiem kwitnąć na początku wiosny, w kwietniu, dlatego pszczelarze zwykle nie decydują się na miodobranie, a pozostawiają miód mniszkowy jako pokarm dla pszczół w ulu. Drugą przyczyną rzadkiego występowania tego rodzaju miodu jest fakt, że jego krystalizacja jest bardzo szybka. Może on nawet krystalizować już w plastrze. Dlatego, co roku produkuje się bardzo mało miodu z mniszka lekarskiego, przez co staje się on wyjątkowym rarytasem. Miód z mniszka lekarskiego ma jasnożółtą barwę i dość silny aromat. Jego smak jest świeży i słodki, z delikatnie kwaskową nutą. Kryształki miodu mniszkowego są drobne, co nadaje mu kremową konsystencję.

Miód mniszkowy na co pomaga?

Miód mniszkowy, podobnie jak inne miody, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Miód ten szczególnie pomaga w czasie przeziębienia, łagodząc np. ból gardła oraz w trakcie infekcji bakteryjnych. Zaleca się też spożywać dla poprawy pracy jelit, nerek i wątroby. Warto też stosować miód mniszkowy w przypadku niedoboru żelaza, bólów reumatycznych, a w połączeniu z pyłkiem kwiatowym także w chorobach prostaty. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym miód ten może być też używany do łagodzenia problemów skórnych. Miód mniszkowy szczególnie polecany jest dla wzmocnienia układu odpornościowego. Zawiera on bowiem dość wysoki poziom apalbuminy 1 (0.014%)(1). Apalbuimna jest to mleczko pszczele, które składa się z wody, białek, węglowodanów, kwasów tłuszczowych i lipidów oraz zawiera sole mineralne, polifenole i witaminy. Ma ono działanie antybakteryjne i wzmacnia odporność organizmu.

Miód z mniszka - właściwości

W miodach występują cukry proste: fruktoza i glukoza. Najczęściej przeważa w nich pierwszy z tych cukrów. Właściwością miodu z mniszka lekarskiego jest natomiast wyższe stężenie glukozy(2). Dlatego też będzie on znakomitym wsparciem w czasie, gdy czeka nas wysiłek fizyczny, ponieważ zawartość cukrów prostych pomaga w pracy serca. Warto go też jeść, gdy czujemy zmęczenie psychiczne, np. w trakcie sesji egzaminacyjnej. Swoje właściwości prozdrowotne miód mniszkowy zawdzięcza obecności wartościowych enzymów (jak np. przeciwbakteryjny lizozym), kwasów organicznych (np. pirogronowy, który działa przeciwzaskórnikowo i rozjaśnia koloryt skóry), a także witaminom (w tym B2, D i C) oraz substancjom mineralnym, takim jak żelazo, potas czy fosfor. Miód z mniszka zawiera też chroniącą wątrobę cholinę, czyli witaminę B4.

Domowe przepisy na syrop mniszkowy

Mniszek, oprócz tego, że dostarcza wartościowego miodu, wykorzystywany jest też do przygotowania tzw. syropu mniszkowego. Robi się go z charakterystycznych, żółtych kwiatów tej rośliny, zwanej też mleczem. Do przygotowania mikstury potrzebne jest:

• 250 świeżych kwiatów mlecza,

• 1 litr wody,

• 1 kg cukru (lub ksylitolu w wersji dla diabetyków),

• sok z 1 cytryny – opcjonalnie.

Kwiaty wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotując ok. 10 minut na wolnym ogniu. Po upływie doby odcedzamy wywar. Następnie dodajemy do niego cukier oraz sok cytrynowy, mieszając składniki do połączenia. Całość gotujemy ok. 3 godzin, aż płyn zgęstnieje. Syrop przelewamy do słoików. Syrop z mlecza, zwany też czasem błędnie miodem, działa odżywczo, ponieważ zawiera wiele witamin (A, C i z grupy B) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez).

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20681666/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5406168/  

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.