Czym jest apiterapia - wyjaśniamy - Koneser Miodu

Apiterapia to leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi, takimi jak: pyłek, pierzga, propolis, mleczko, a nawet jad pszczeli. Apiterapia polega nie tylko na wykorzystywaniu właściwości tych produktów w domowej apteczce, ale ma też zastosowanie w produkcji leków zwanych apiterapeutykami. Prozdrowotne właściwości miodu znane są od wieków. Dzięki współczesnym badaniom zyskujemy potwierdzenie tego faktu i wiemy, jakie zastosowanie mogą mieć poszczególne rodzaje miodów. Na przykład miód tymiankowy (jak HillTop, Euzoea lub Eulogia) ma działanie przyspieszające gojenie się ran(1), a miód z oregano pochodzi z rośliny o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, w tym m.in. przeciwko Salmonelli typhimurium czy E. coli(2). Z kolei miód z ogórecznika lekarskiego wspomaga pracę nerek i wątroby oraz koi struny głosowe. Istnieją też miody kremowane (czytaj więcej: Wszystko, co trzeba wiedzieć o kremowaniu miodów) doskonale łączące się z naturalnymi dodatkami – przeciwzapalnym tymiankiem i pigwą, bogatą w witaminę C czarną porzeczką, kojącą miętą pieprzową czy zawierającym aż 190 składników bioaktywnych rokitnikiem.

Jednak nie tylko miodyproduktami pszczelimi służącymi zdrowiu człowieka. Jest nim też np. pierzga, czyli pyłek kwiatowy zmieszany z miodem lub nektarem i zakonserwowany przez pszczoły w komórkach plastra w następstwie procesu fermentacji. W składzie pierzgi znajdziemy m.in. białka, polifenole, witaminy A, C i E oraz mikro- i makroelementy (miedź, cynk, potas, magnez). Tak bogaty skład sprawia, że pierzga jest produktem odżywczym – wspiera pracę wątroby, poprawia odporność, wzmacnia i działa regenerująco. Stosowanie pierzgi jest też polecane osobom mającym problemy z układem nerwowym oraz po wysiłku psychicznym.  Innym produktem, po który warto sięgać, jest pyłek pszczeli. To podstawowy pokarm pszczół, będący dla nich źródłem m.in. tłuszczów, soli mineralnych, hormonów wzrostu i witamin (w szczególności D i E). Najważniejszą grupę składników bioaktywnych pyłku pszczelego stanowią białka i wolne aminokwasy. Pyłek pszczeli wpływa korzystnie na układ sercowo–naczyniowy człowieka, dzięki zawartości argininy – aminokwasu zwiększającego produkcję tlenku azotu, który ma właściwości podobne do nitrogliceryny, a polegające na działaniu rozkurczającym tętnic wieńcowych. Pyłek pszczeli pomaga też na pracę wątroby i dróg żółciowych, w zaburzeniach metabolizmu oraz polecany jest, gdy czeka nas praca wymagająca wysiłku umysłowego i koncentracji.

Zastosowanie propolisu, mleczka i jadu pszczelego w lecznictwie

Propolis, zwany też kitem pszczelim jest mieszaniną wydzielin pszczół (lub os) oraz substancji żywicznych obecnych w pąkach i młodych pędach drzew. Dla owadów jest on materiałem uszczelniającym ule. Głównymi składnikami propolisu są żywica, wosk pszczeli oraz związki węglowodorowe (np. olejki eteryczne). Dla człowieka ma znaczenie działanie propolisu polegające na zwiększeniu odporności, obniżeniu ciśnienia krwi, a także wsparciu w leczeniu alergii i chorób skóry(3). Dane przedkliniczne potwierdzają też jego działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz jego właściwości wspierające w redukcji chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy, nadciśnienia i chorób zwyrodnieniowych neuronów, takich jak choroba Alzheimera(4).

Mleczko pszczele stanowi wydzielinę ślinianek młodych pszczół robotnic. Jest ono pożywieniem dla wszystkich młodych larw pszczół oraz jedynym pożywieniem dla królowej. Mleczko pszczele składa się z wody, białek, węglowodanów, kwasów tłuszczowych i lipidów. Zawiera też sole mineralne, polifenole i witaminy. W starożytnej Grecji wchodziło ono w skład ambrozji – uważano, że większa sprawność fizyczną i psychiczną. Obecnie wiemy, że mleczko pszczele ma działanie przeciwbakteryjne. Jest ono także wykorzystywane jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry.

Ciekawym produktem, który zwykle nie kojarzy się ze zdrowiem, jest jad pszczeli, czyli wydzielina gruczołu jadowego pszczoły robotnicy lub matki pszczelej. Zawiera on enzymy, aminy (np. histaminę) oraz peptydy i białka. Pomimo tego, że ma on działanie uczulające, jad pszczeli znajduje też zastosowanie w lecznictwie. Badania kliniczne i eksperymentalne wykazały, że składniki czynne jadu pszczelego mają zastosowanie w wielu chorobach immunologicznych i neurodegeneracyjnych, w tym chorobach autoimmunologicznych i chorobie Parkinsona(5) oraz Alzheimera(6). Jad pszczeli dał też obiecujące rezultaty w walce z różnymi typami raka oraz w działaniu przeciwwirusowym, nawet przeciwko wirusowi HIV(7).

 .

Powietrze z ula i jego zdrowotne właściwości

Nowym trendem, jaki pojawił się w leczeniu produktami pszczelimi, jest tzw. uloterapia, czyli oddychanie powietrzem z ula. W tym celu powstają specjalne domki, w których podłogę stanowią ule, a konstrukcja umożliwia ludziom wdychanie zapachów miodu czy propolisu, jednocześnie dając pszczołom swobodny dostęp do ula. Według osób stosujących tę metodę, oddychanie powietrzem z ula ma właściwości wspierające organizm w walce z przeziębieniami, a nawet wspiera pracę układu krwionośnego czy nerwowego. Już nawet samo brzęczenie pszczół działać ma relaksacyjnie i odprężająco. Pszczołom zawdzięczamy bardzo dużo – dzięki nim mamy na stołach pokarm, a w apteczkach produkty o wielu prozdrowotnych właściwościach. Niestety eksperci alarmują, że aż 40% zapylaczy – zwłaszcza pszczół i motyli, może być zagrożonych wyginięciem(8). Dlatego warto wspierać wszelkie inicjatywy, które pomagają przetrwać naszym małym przyjaciołom, bo w ten sposób dbamy też o własny dobrostan.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.