Jak rozpoznać sztuczny miód? - Koneser Miodu

Istnieje wiele rodzajów miodów, które oferują nam bogactwo smaków, aromatów, barw, a przede wszystkim różnorodne właściwości prozdrowotne. Każdy naturalny miód to bogactwo składników bioaktywnych, a jednocześnie niemal każdy rodzaj miodu ma cechy, które wyróżniają go na tle innych. Dużą gamę składników odżywczych zawierają miody wielokwiatowe, które są mieszanką produktów pochodzących z różnych roślin, charakterystycznych dla danego regionu, np. Meksyku, Wielkiej Brytanii czy zielonej Irlandii. Znajdziemy w nich witaminy, kwas foliowy czy substancje mineralne, takie jak żelazo, wapń, potas i magnez. Z kolei popularne miody gryczane (np. Broliu i Serksno Medus) to źródło rutyny, która pomaga przyswajać organizmowi witaminę C i wspiera naszą odporność. Sporo antyoksydantów zawierają natomiast miody akacjowe, a pracę układu moczowego wspiera miód z kwiatów siekiernicy. Szczególnie bogate w substancje bioaktywne są miody spadziowe (czytaj więcej: Miód spadziowy - prawdziwie królewski miód) (np. z Włoch, Grecji czy Bułgarii), które nie powstają z nektaru, ale słodkiej wydzieliny produkowanej przez żerujące na drzewach owady. Prawdziwy miód jest zatem produktem wartościowym, ale niestety jest go coraz mniej. W efekcie istnieje spora pokusa, by dla szybkiego zysku, miód fałszować. Jak zatem rozpoznać miód zafałszowany od prawdziwego oraz czym prawdziwy miód różni się od miodu sztucznego, który także możemy spotkać na sklepowych półkach?

Jak produkuje się sztuczny miód?

Sztuczny miód do złudzenia może przypominać miód prawdziwy, jednak poza tym, że zawiera cukry i ma podobny do miodu prawdziwego kolor, nie nic nie łączy go z produktem naturalnym. Miód sztuczny powstaje poprzez rozkład cukrów złożonych – sacharozy lub glukozy na cukry proste w procesie podgrzewania w roztworze z dodatkiem słabych kwasów jako katalizatorów. Następnie dodawane są do niego barwniki, aromaty oraz esencje smakowe. Ta metoda produkcji miodu sztucznego jest stosowana przemysłowo już od czasów I wojny światowej.

Właściwości sztucznego miodu

Sztuczny miód może mieć postać ciekłą jak naturalna patoka (czyli miód prawdziwy przed krystalizacją) lub postać stałą. Jest to co prawda produkt słodki, a jego kolor zbliżony jest do miodu naturalnego, jednak już aromat nie przypomina prawdziwego miodu. Również doznania smakowe są nieco odmienne – poza słodyczą w miodzie sztucznym nie wyczujemy np. charakterystycznej goryczki czy delikatnej ostrości, jakie może zostawić w ustach miód prawdziwyMiód sztuczny nie ma żadnych właściwości prozdrowotnych i nie zawiera żadnych substancji bioaktywnych występujących w prawdziwym miodzie. Nie znajdziemy w nim więc witamin, mikro- i makroelementów, enzymów czy białek. Należy jednak podkreślić, że miód sztuczny to produkt, który jest dopuszczony do handlu i musi spełniać wymagania odpowiednich norm, nie jest więc miodem zafałszowanym, a po prostu innym niż miód naturalny produktem spożywczym. Nie może też zawierać żadnych zanieczyszczeń. Na rynku możemy spotkać również produkty miodopodobne, jak np. ziołomiody (czytaj więcej: Miód i zioła - duet idealny) oraz fruktomiody, które powstają ze specjalnie przygotowanego przez pszczelarza syropu.

Jak odróżnić sztuczny miód od prawdziwego?

Odróżnienie miodu prawdziwego od sztucznego jest proste już na etapie zakupu. Wystarczy przeczytać etykietę. To, że miód jest sztuczny, jest wyraźnie na niej napisane. Wystarczy też przeczytać listę składników miodu sztucznego, w której znajdziemy np. cukier, syrop skrobiowy, regulator kwasowości czy aromat. Nieco inna sytuacja ma miejsce, gdy miód kupujemy jako naturalny np. na targu. Tam nie zawsze kupujemy produkt z etykietą. Fałszowanie miodu najczęściej polega na dokarmianiu pszczół sacharozą lub dodawaniu jej do gotowego wyrobu. Czasem dodaje się też syrop kukurydziany, melasę czy syrop cukrowy.

Spójrzmy najpierw na konsystencję miodu. Jeśli zauważmy, że rozpoczął się proces krystalizacji (czytaj więcej: Na czym polega krystalizacja miodu?), możemy mieć pewność, że miód jest prawdziwy. Wbrew obiegowej opinii, to właśnie naturalne miody się krystalizują, a sztuczne i zafałszowane nie. Jest to związane z faktem, że miód jest roztworem przesyconym, który zawiera tylko ok. 20% wody. Pozostała jego część to cukry proste. Oznacza to zatem, że miód zawiera więcej ciała rozpuszczonego niż rozpuszczalnika.

Przyjrzyjmy się też czy miód jest delikatnie mętny. Prawdziwy miód zawiera pyłek kwiatowy lub cząsteczki wosku, podczas gdy miód sztuczny jest krystalicznie czysty. Jednak proces krystalizacji przebiega w różnym tempie, w zależności od rodzaju miodu i nie zawsze możemy go dostrzec już na etapie zakupu. Dlatego na początek kupmy jeden słoiczek na próbę, aby wykonać kilka prostych testów w domu.

Jak zatem sprawdzić, czy na pewno kupiliśmy pełnowartościowy miód?

  • Smak – prawdziwy miód jest słodki, jednak często pozostawia posmak delikatnej goryczki lub nawet pikantności. Sztuczny miód pozostawia na języku tylko słodycz.
  • Zapach – miód prawdziwy zwykle pachnie nektarem rośliny, z której powstał.
  • Waga – po zważeniu 1 litra prawdziwego miodu waga powinna wskazać ok. 1,4 kg.
  • Woda – prawdziwy miód najpierw osiada na dnie szklanki z wodą i do rozmieszania go trzeba naprawdę poświęcić sporo siły i czasu.
  • Łyżeczka – prawdziwy miód będzie spływać z łyżeczki na spodek, tworząc stożek, podczas gdy sztuczny, kapiąc z niej, po prostu rozleje się na talerzyku.

Prawdziwy miód to produkt o wielu właściwościach korzystnych dla naszego zdrowia. Poszczególne jego rodzaje (czytaj więcej: Rodzaje miodu ich właściwości) mogą wspierać nerki (czytaj więcej: Problem z nerkami a miód)wątrobę (czytaj więcej: Pozytywny wpływ miodu na wątrobę)serce (czytaj więcej: Miód na serce) czy układ odpornościowy (czytaj więcej: Miody na zwiększanie odporności). Dlatego warto wiedzieć, jak odróżnić miód prawdziwy do miodu fałszywego. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że na naszym stole stawiamy pełnowartościowy produkt.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.