Jaki jest najlepszy miód na kaszel i katar? - Koneser Miodu

Często przyczyną kłopotów z gardłem są stany zapalne, infekcje bakteryjne lub wirusowe. Pojawiają się wtedy nieprzyjemne odczucia o różnym nasileniu: od lekkiego drapania, aż do naprawdę poważnego bólu, które uniemożliwia spożywanie pokarmów. Bywa, że towarzyszą mu także kaszel (suchy lub mokry) i katar, które utrudniają prawidłowe oddychanie czy zasypianie. Już przy pierwszych objawach infekcji gardła lub przeziębienia warto przypomnieć sobie o naturalnym antybiotyku – miodzie. Jest on stosowany na tego typu dolegliwości o setek lat. I słusznie, ponieważ miód zawiera wiele składników bioaktywnych, które mogą wspomóc nasz organizm w przypadku obniżonej odporności i infekcji. Który miód będzie zatem najlepszy na ból gardła, kaszel i problemy z układem oddechowym? Według badań, miód można uznać za skuteczne, dodatkowe wsparcie medycyny w przypadku zapalenia błon śluzowych, kaszlu dziecięcego, uporczywego kaszlu po infekcji oraz po usunięciu migdałków(1). Miód ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe – walczy z wirusami i bakteriami, a także przeciwgrzybiczne. Przykładem jest miód rozmarynowy (jak np. Apicola Rossend Margalef), który polecany jest m.in. właśnie w razie problemów z układem oddechowym. Wykazano, że wyciąg z rozmarynu ma związki fenolowe o działaniu bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym(2). Działanie antybakteryjne ma również miód gryczany – w przeprowadzonym badaniu docenili go rodzice dzieci, które miały trudności z zasypianiem spowodowane infekcją dróg oddechowych(3). Skutecznie łagodzi on napady kaszlu i dlatego warto po niego sięgać w przypadku infekcji gardła.

Miód na chore zatoki

Innym schorzeniem układu oddechowego, które sprawia poważny kłopot w codziennym funkcjonowaniu jest zapalenie zatok. Zatoki to przestrzenie w kościach, które mają połączenie z jamą nosową. W wyniku infekcji bakteryjnej lub wirusowej może dojść do ich ostrego zapalenia. Są też osoby cierpiące na powracające (przynajmniej 4 epizody rocznie), a nawet przewlekłe zapalenie zatok, gdy objawy utrzymują się nawet powyżej 6 tygodni. Objawy zapalenia zatok są bardzo nieprzyjemne: powodujący uczucie zatkanego nosa katar, ból towarzyszący poruszaniu głową oraz uczucie rozpierania w okolicy czoła. Jaki miód może pomóc nam na chore zatoki? W przypadku tego rodzaju problemów zdrowotnych warto wesprzeć organizm miodem manuka. Zbadano, że atakuje on biofilmy, które przyczyniają się do przetrwania bakterii w zapaleniu zatok przy mukowiscydozie. Irygacje miodem manuka były dobrze tolerowane i wykazano, że miód ten może sprawić klinicznie istotną różnicę w ocenie jakości życia oraz poprawić wyniki w obrazie badania endoskopowego u pacjentów z tym schorzeniem(4).

Jak podawać miód w czasie przeziębienia?

Przeziębienie oraz towarzyszące mu kaszel i katar są uciążliwe. Jednocześnie – gdy objawy nie są zbyt poważne i niepokojące, np. nie ma wysokiej gorączki czy bólów mięśni, warto zacząć od kuracji naturalnych, z apteczek naszych babć. Te mądre kobiety często sięgały po miód. Dlatego wielu z nas z łatwością powinno przypomnieć sobie domowe sposoby z użyciem miodu na walkę z przeziębieniem. Co ciekawe, w 2018 roku także National Institute for Health and Care Excellence (NICE) oraz Public Health England (PHE) wydały oświadczenie, w którym rekomendują – w przypadku infekcji wirusowych, stosowanie miodu zamiast antybiotyków(5). Jak zatem najlepiej podawać miód na kaszel i katar? Miód z mlekiem lub herbatka z dodatkiem miodu i cytryny, to dobre sposób na przeziębienie u młodszych dzieci. Oba napoje są słodkie, więc nasze pociechy nie powinny grymasić, a jednocześnie ułatwią im one zasypianie. Dlatego tego rodzaju napoje najlepiej podawać wieczorem. Może się także sprawdzić połączenie miodu z rozgniecionym bananem i przegotowaną wodą – mikstura powinna mieć konsystencję gęstej śmietanki. Z kolei dorośli oraz starsze dzieci mogą spróbować połączenia miodu (2-3 łyżki), startego lub zgniecionego czosnku (1-2 ząbki), świeżo wyciśniętego soku z cytryny (2-3 łyżki) oraz startego imbiru (ok. 2 łyżeczek). Jednak najlepszym – a zarazem najprostszym sposobem, jest po prostu powolne ssanie łyżeczki miodu bezpośrednio ze słoiczka. Mówiąc o domowych sposobach na kaszel i katar należy podkreślić, że miodu nie powinno się podgrzewać do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza. Dlatego wszelkie napoje czy innego rodzaju mikstury z jego udziałem nie powinny być gorące! Miód można do nich dodać dopiero po przestygnięciu.

Po jaki miód warto sięgać przy infekcjach?

Jeśli chodzi o rodzaj miodu, który wybierzemy, to warto – oprócz tych bardziej znanych, jak wspomniany miód gryczany czy wzmacniający odporność miód akacjowy (np. Hilltop Honey), zapoznać się także z mniej popularnymi produktami. Na przykład źródłem witaminy C, która ma duże znaczenie dla budowania odporności organizmu są mandarynki – z nich powstaje pyszny miód mandarynkowy. Królową tej witaminy jest także czarna porzeczka, którą znajdziemy w kremowanym miodzie Broliu Medus. Z kolei aż 190 cennych składników, w tym witaminę C, zawiera rokitnik, zwany „złotem Syberii zamknięty w słoiczku litewskiego miodu kremowanego. Nasiona konopi, które znajdziemy w miodzie kremowanym z ich udziałem mają za to doskonałą proporcję kwasów omega-6 do omega-3 – odpowiednia ilość tych kwasów pomaga zmniejszać stany zapalne.  W czasie przeziębień poleca się także miód z kwiatów bawełny oraz miody cytrynowe (np. Solmielato czy La Querce). 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.