Jaki miód na ból gardła - sprawdź polecane miody - Koneser Miodu

Ból gardła sam w sobie nie jest chorobą, a objawem, który jej towarzyszy. To dolegliwość, która może mieć wiele przyczyn, ale najczęściej wynika ona z infekcji bakteryjnej, wirusowej lub grzybicznej. Niektóre grupy osób są bardziej narażone na ból gardła. Wśród nich są dzieci i nastolatki, które są podatniejsze na infekcje bakteryjne niż dorośli, osoby cierpiące na alergie, ludzie narażeni na kontakt z drażniącymi substancjami oraz osoby o obniżonej odporności. 

Ból gardła mogą pomóc złagodzić domowe sposoby, zwłaszcza mikstury zawierające dodatek miodu. Miód to bowiem naturalny produkt, który zawiera wiele składników bioaktywnych wspierających nasze zdrowie. Wśród nich są witaminy, białka, mikro- i makroelementy, enzymy czy flawonoidy. Dzięki temu każdy miód ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Dodatkowo każdy rodzaj miodu ma swoje indywidualne cechy sprawiające, że szczególnie warto po niego sięgnąć w przypadku konkretnej dolegliwości. 

Wykazano np., że miód tymiankowy (jak hiszpański czy greckie Euzoea i Eulogia) ma najwyższą zawartość witaminy C w porównaniu z innymi rodzajami miodów(1). Jest więc dobrym miodem na przeziębienie. Sporo witaminy C, ale też E i prowitaminy A zawierają miód akacjowy, jak i pochodzący z roślin bogatych w te składniki, miód mandarynkowy. Z kolei miód lawendowy (np. Hilltop, Mileeven czy Apicola Rossend Margalef) warto stosować w infekcji dróg oddechowych, którym towarzyszy kaszel, ponieważ zawiera on olejek eteryczny działający relaksująco i przeciwdrobnoustrojowo.

Działanie miodu na gardło

Ból gardła bywa wyjątkowo nieprzyjemny. Odczuwamy wtedy często nie tylko sam ból, ale też drapanie, kłucie i pieczenie. Pojawia się również niekiedy obrzęk i trudności z przełykaniem. Do tego dochodzi często kaszel, a w efekcie także kłopoty ze snem. Dzięki swoim unikalnym właściwościom miód pomoże nam skrócić czas trwania infekcji oraz złagodzi towarzyszące jej nieprzyjemne objawy, w tym ból, suchość czy drapanie w gardle. Zawarte w miodzie substancje działają antyseptycznie, zwalczają drobnoustroje i zmniejszają obrzęk. Ułatwiają też odksztuszanie, ponieważ rozrzedzają wydzielinę oskrzelową. Dodatkowo miód działa relaksująco i może ułatwić zasypianie. Tajemnica dobrego działania miodu na gardło tkwi nie tylko w jego wyjątkowym składzie, ale też w unikalnym sposobie powstawania. W celu ochrony miodu przed szkodliwymi drobnoustrojami pszczoły wytwarzają związki, które działają jak antybiotyki, zwalczając bakterie i grzyby oraz działając przeciw niektórym wirusom.

Sposoby stosowania miodu

Proces wchłaniania składników z miodu rozpoczyna się już w jamie ustnej poprzez układ naczyń krwionośnych. Dlatego najlepszym sposobem jego stosowania jest po prostu ssanie łyżeczki miodu przez jakiś czas. Innym łatwym sposobem zastosowania miodu na ból gardła, jest rozpuszczenie miodu w wodzie o temperaturze nie większej niż 40 stopni Celsjusza. Powyżej tej temperatury miód utraci swoje właściwości i działanie. Na ból gardła możemy też sięgnąć po tradycyjne mleko z miodem lub mleko z miodem i czosnkiem. To napój polecany zwłaszcza wieczorem, ponieważ ułatwia zasypianie. Dobrym pomysłem jest też dodanie do popularnej wody z solą, którą płuczemy obolałe gardło, odrobiny miodu, aby poprawić smak i dodać do mikstury wartościowych składników. Na ból i infekcje gardła doskonałe będzie też dodanie miodu do płukanki z szałwią. Miód złagodzi nieco jej specyficzny, „lekarski” smak.

Jaki rodzaj miodu pomoże najbardziej przy bólu gardła?

Jak wspomnieliśmy, wszystkie miody mają właściwości pozwalające walczyć z infekcjami wywołanymi przez drobnoustroje. W przypadku bólu gardła szczególnie jednak polecamy kilka rodzajów miodów (czytaj więcej: Rodzaje miodów i ich właściwości). Na przykład miód spadziowy (czytaj więcej: Miód spadziowy - prawdziwie królewski miód) (Solmielato, Velkovmed lub Stayia Farm) zawiera więcej składników bioaktywnych niż miody nektarowe – zwłaszcza substancji mineralnych, jak magnez, sód, wapń czy potas.(2) Jest on także często stosowany w środkach wykrztuśnych. Na ból gardła i kaszel dobre będą też miody gryczane (np. Broliu lub Serksno Medus). Ich działanie docenili rodzice dzieci mających trudności z zasypianiem, które spowodowane było właśnie infekcją dróg oddechowych(3). Ból gardła może też pomóc zmniejszyć miód z kwiatów ostu. Polecamy też delikatny miód z kwiatów bawełny, który przy okazji – dzięki zawartości łatwoprzyswajalnej dekstrozy, wspiera pracę serca oraz miody cytrynowe (np. Solmielato czy La Querce).

Ból gardła to jedna z bardziej nieprzyjemnych dolegliwości. Nie tylko z powodu doznań, jakie odczuwamy, ale też towarzyszącym im kłopotom ze snem czy problemami z przełykaniem pokarmów. Miody mogą pomóc złagodzić ból gardła, a jednocześnie przyspieszyć walkę z powodującymi je drobnoustrojami. Dlatego warto sięgnąć po domowe sposoby i przygotować miksturę ze swoim ulubionym miodem, aby szybciej uporać się z chorobą i wzmocnić odporność organizmu.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.