Jaki miód na sezon grypowy - który najlepszy? - Koneser Miodu

Grypa to ostra choroba zakaźna układu oddechowego wywołana zakażeniem wirusem grypy. Przenosi się ona pomiędzy ludźmi drogą kropelkową, a największa liczba zachorowań występuje w okresie zimowym. Choroba rozpoczyna się najczęściej gwałtownie i – w przeciwieństwie do przeziębienia, które narasta stopniowo, od początku towarzyszą jej ostre objawy: gorączka, bóle mięśni i głowy, ból gardła i suchy kaszel, dreszcze. Może też pojawić się uczucie ogólnego rozbicia i brak apetytu. Żeby uchronić się przed chorobami sezonu jesienno-zimowego, a przynajmniej skrócić ich przebieg lub złagodzić objawy, warto dbać o odporność organizmu przez cały rok. Prawidłowa dieta oraz regularny, lekki wysiłek fizyczny to najlepsza droga do zdrowia. Wśród produktów spożywczych postawmy na te naturalne, o wysokich wartościach odżywczych i bogactwie składników bioaktywnych. Takim produktem bez wątpienia jest miód. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodu, z których możemy wybrać te najlepiej „ukierunkowane” na dane dolegliwości. Na przykład miód lawendowy, oprócz składników odżywczych występujących w każdym miodzie (witamin, mikro-i makroelementów, etc.) zawiera też olejek eteryczny, który działa relaksująco i przeciwdrobnoustrojowo. Będzie zatem doskonałym wsparciem w przypadku stanów zapalnych i infekcji wirusowych dróg oddechowych.

Dlaczego warto jeść miód zimą?

Budowanie odporności organizmy powinno trwać cały rok. Jednak jesienią i zimą szczególnie jesteśmy narażeni na dolegliwości wywołane przez wirusy i bakterie. Są to przede wszystkim: wspomniana już grypa, ale też angina, zapalenie oskrzeli, płuc, zatok i gardła, katar czy przeziębienie. Żadnego z tych schorzeń nie należy lekceważyć, nawet „zwykłego” przeziębienia, ponieważ nie leczone, może rozwinąć się w poważniejszą chorobę. 

Jak wspomnieliśmy, jednym z najlepszych sposobów budowania odporności jest właściwy sposób odżywiania. Produktem, który na stole zimą powinien pojawić się obowiązkowo, jest miód. Miód działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Zawiera witaminy, aminokwasy, składniki mineralne, antyoksydanty i wiele innych substancji bioaktywnych. Dlatego warto wrócić do „babcinych” metod i docenić miód. Wystarczy łyżeczka, dwie dziennie, by do naszego organizmu trafiły zawarte w nim składniki odżywcze. Już w jamie ustnej następuje częściowe wchłanianie miodu poprzez układ naczyń krwionośnych, bezpośrednio do krwiobiegu. Tak wchłonięty miód działa korzystnie m.in. na mięsień sercowy, dlatego zalecane jest przyjmowanie go w naturalnej postaci i trzymanie przez jakiś czas w ustach(1). To ważna informacja, bo zimą nasilają się też kłopoty z naszym najważniejszym mięśniem i więcej jest np. zawałów. Miodami, po które warto sięgać w przypadku problemów z sercem (czytaj więcej: Miód na serce), są m.in.: bogaty w antyoksydanty – witaminę C, E, prowitaminę A oraz flawonoidy miód akacjowy (np. Hilltop) i miód mandarynkowy, pochodzący z owoców zawierających potas, wapń i magnez, a więc pierwiastki konieczne dla prawidłowej pracy serca. 

Oprócz typowych zimowych dolegliwości, o tej porze roku częściej skarżymy się też na problemy ze skórą. Zwłaszcza nasila się jej suchość spowodowana głównie częstymi zmianami temperatury, gdy wychodzimy na zewnątrz i wracamy do ogrzewanych pomieszczeń. W tym wypadku miód możemy zastosować zewnętrznie, np. jako dodatek do domowej maseczki (czytaj więcej: Jak miód działa na skórę twarzy?).

Jaki miód na przeziębienie?

Przeziębienie to wirusowa choroba zakaźna górnych dróg oddechowych. Objawami przeziębienia są: kaszel, ból gardła, nieżyt nosa oraz niewielka gorączka lub stan podgorączkowy. Objawy zwykle ustępują w ciągu siedmiu dni, choć niektóre mogą utrzymywać się do trzech tygodni. Dolegliwości te są często bardzo nieprzyjemne i męczące. Naturalnym sposobem na złagodzenie objawów przeziębienia i skrócenie jego przebiegu jest stosowanie miodu. Wydawać by się mogło, że rodzaj miodu nie będzie miał w tym wypadku większego znaczenia. Jednak to nie do końca prawda. Oczywiście wszystkie miody mają właściwości prozdrowotne, jednak wśród wielu ich odmian istnieją takie, które poleca się szczególnie na konkretnego rodzaju dolegliwości. Jaki zatem miód będzie najlepszy na przeziębienieNa pewno warto sięgać po miody zawierające witaminę C jak wspomniane już miód akacjowy oraz miód mandarynkowy. Wyjątkowo bogaty w tę witaminę jest też miód tymiankowy (np. hiszpański czy greckie Euzoea i Eulogia), który dodatkowo zawiera aromatyczny olejek tymolowy. W czasie przeziębień poleca się także miód z kwiatów bawełny oraz miody cytrynowe (np. Solmielato czy La Querce). Natomiast rodzice dzieci, które miały trudności z zasypianiem spowodowane infekcją dróg oddechowych docenili miód gryczany(2). To miód, który łagodzi napady kaszlu i jest wyjątkowo pomocny w infekcjach gardła. Z kolei miód z kwiatów ostu może zmniejszać ból gardła i pomóc w rekonwalescencji po infekcji dróg oddechowych. 

Warto też zwrócić uwagę na miody kremowane (czytaj więcej: Wszystko co trzeba wiedzieć o kremowaniu miodu), których proces produkcji pozwala na dodawanie do nich także innych, naturalnych składników. Z tego względu na przeziębienie doskonałe będą: zawierający królową witaminy C, czyli czarną porzeczkę miód Broliu Medus, miód z rokitnikiem – rośliną, zawierającą aż 190 składników odżywczych i . Nasiona konopi mają doskonałą proporcję kwasów omega-6 do omega-3, co pomaga zmniejszać stany zapalne.

Mieszanki zdrowotne z miodem

Słodycz miodu doskonale poprawi smak – nie zawsze przyjemnych w spożyciu zdrowotnych mikstur, które często pijemy, by skrócić czas choroby i wzmocnić organizm. Jedną z popularniejszych mieszanek stosowanych w przypadku zimowych infekcji jest syrop z cebuli – jeśli zamiast cukru dodamy do niego miodu, końcowy efekt będzie nie tylko słodki, ale też bogatszy w składniki odżywcze. Podobnie będzie w przypadku mikstur zawierających czosnek, którego ostry smak nie każdy lubi. Wystarczy łyżeczka miodu, dodana np. do mleka z czosnkiem, by mieszanka była łatwiejsza do spożycia. Z kolei na infekcje gardła miód możemy połączyć z aromatyczną, ale też specyficzną w smaku szałwiąPopularną mieszanką zdrowotną z miodem jest również syrop z dodatkiem cytryny i imbiru. Pamiętajmy, żeby miód dodawać już po przestudzeniu napoju – podgrzany do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza traci bowiem swoje cenne właściwości.  

Budowanie odporności i wzmacnianie organizmu to praca na cały rok, ale to właśnie zimą szczególnie jesteśmy narażeni na infekcje i choroby. Dlatego w tym okresie tym bardziej warto sięgać po miód, jako naturalny produkt wspierający nasze zdrowie. Dzięki niemu mamy szansę skrócić męczące przeziębienie lub złagodzić objawy poważniejszych schorzeń. Pamiętajmy jednak, że utrzymujące się niepokojące objawy zawsze wymagają konsultacji z lekarzem.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.