- Koneser Miodu
- 2 polubień
- 48 odwiedzin
- 0 komentarzy
Miody to produkty, które dostarczają nam wielu cennych bioaktywnych składników. Na przykład miód gryczany (np. Serksno Medus) stanowi źródło m.in. łatwoprzyswajalnego żelaza, miody wielokwiatowe (jak meksykański Hilltop czy miód z Azorów) mają szczególnie dużą zdolność hamowania wzrostu szczepów drożdży(1), a miód truskawkowy wykazuje potencjalne działanie antynowotworowe w przypadku raka okrężnicy(2). Jednak, żeby składniki bioaktywne zostały w miodzie zachowane i trafiły do naszego organizmu, produkt powinien zostać zebrany w odpowiednim momencie i w odpowiedni sposób. Jeśli pszczelarz nie będzie przestrzegał zasad i np. miód będzie zebrany zbyt wcześnie, może on ulec procesowi fermentacji (czytaj więcej: Czy miód może się zepsuć?) Aby uniknąć przykrych niespodzianek podczas produkcji, a także w celu zachowania pełni właściwości odżywczych oraz smaku, aromatu i konsystencji miodu, znaczenie mają także odpowiednie narzędzia do miodu. To istotny element dla każdego pszczelarza i Konesera Miodu – od momentu zebrania, aż do chwili, gdy produkt trafi do naszego domu. Dlatego warto zadbać, by akcesoria do miodu były najwyższej jakości.
Azorski miód wielokwiatowy, Made in Azores, 400g
Z jakich materiałów powinny być akcesoria do miodu?
Akcesoria pszczelarskie do produkcji miodu powinny być wykonane z odpowiednich materiałów i w sposób, który umożliwi sprawne posługiwanie się nimi. W przypadku zawodowych pszczelarzy, jak i hobbystów podstawowymi narzędziami, w które należy się zaopatrzyć, są m.in. dłuto, zmiotka, podkurzacz, sito oraz nóż lub widelec. Dłuto pasieczne powinno być wykonane z materiałów, które nie rdzewieją, a jednocześnie zachowują sprężystość podczas podważania części ula. Nierdzewny powinien być także drut do montażu. Z kolei nóż i widelec muszą umożliwiać sprawne zdjęcie wosku, a jednocześnie nie być zbyt ostre, by uniknąć skaleczeń. Zmiotka do omiatania plastrów powinna mieć nie tylko dopasowany do ramek ula rozmiar, ale też delikatne dla owadów włosie. Jedno z najważniejszych narzędzi – podkurzacz do odymiania, musi być szczególnie wysokiej jakości, tak by zabezpieczać przed oparzeniami. Dla pszczelarza niezbędnym sprzętem do zbierania miodu jest także odpowiedni strój: zapewniający widoczność kapelusz z siatką, która chroni twarz, bawełniany lub drelichowy kombinezon i rękawice oraz wygodne, elastyczne obuwie.
Litewski miód gryczany, Serksno Medus, 400g
Nabierak do miodu
Również w domowej kuchni warto mieć odpowiednie narzędzia, które w pełni pozwolą cieszyć się słodkim smakiem miodu. Jednym z podstawowych jest nabierak do miodu. Nabierak do miodu ma charakterystyczny kształt, którego nie można pomylić z innym przyborem. To kilkunastucentymetrowe akcesoria do miodu, których rączka zakończona jest walcowatym kształtem z poziomymi nacięciami o dość dużej głębokości. Taka konstrukcja nabieraka sprawia, że płynny miód spływa z niego powoli, dzięki czemu można do równomiernie rozsmarować i precyzyjniej odmierzyć, np. do ciasta czy dressingu. Najczęściej spotyka się drewniane nabieraki do miodu, ale bywają też plastikowe czy metalowe. My polecamy szczególnie nabieraki drewniane, ponieważ najmniej wpływają na smak i aromat produktu.
Pojemnik na miód
Zarówno w procesie produkcji, jak i w domowej spiżarni ważny jest też sposób przechowywania miodu (czytaj więcej: Jak prawidłowo przechowywać miód?). Ma to znaczenie zarówno dla zachowania wartości odżywczych produktu, jak i opóźnienia procesu krystalizacji (czytaj więcej: Na czym polega krystalizacja miodu?). Należy jednak w tym miejscu podkreślić, że proces ten jest w pełni naturalny i świadczy o tym, że mamy do czynienia z prawdziwym miodem (czytaj więcej: Jak rozpoznać prawdziwy miód?). Krystalizacja przebiega w różny sposób, w zależności od rodzaju miodu. Na przykład dość szybko krystalizuje się miód z kwiatów ostu, miodowi z kwiatów bawełny zajmuje to zwykle kilka miesięcy, a miód tymiankowy płynną konsystencję zachowuje przez długi czas. Oprócz zapobiegania przedwczesnej krystalizacji pojemnik na miód powinien spełniać także funkcje ochronne dla – zapobiegać utracie składników bioaktywnych oraz utrzymywać niezmieniony smaki i zapach produktu. Dlatego najlepsze są naczynia do miodu wykonane z naturalnych i neutralnych dla zawartości materiałów, takich jak szkło, ceramika czy porcelana. Pojemnik na miód powinien być szczelny, by odciąć dopływ powietrza, co opóźni krystalizację. Najlepiej także, aby naczynie, w którym przechowujemy miód, było ciemne, dzięki czemu nie będą do niego docierać promienie słoneczne. Mogą one powodować utratę cennych składników. Sam pojemnik z miodem przechowujmy w zacienionym, w miarę chłodnym miejscu, gdyż wysoka temperatura także nie sprzyja bioaktywnym substancjom zawartym w miodzie. Unikajmy jednak lodówki! Bardzo niskie temperatury przyspieszają krystalizację miodu. Miód zawiera wiele cennych składników. Jeśli chcemy, by wszystkie trafiły do naszego organizmu, należy zadbać o prawidłowy proces produkcji oraz właściwe przechowywanie miodu w domu. Dlatego właśnie, zarówno pszczelarze, jak i domowi Koneserzy Miodu potrzebują odpowiednich narzędzi do miodu. Powinny one być wykonane z odpowiednich, wysokiej jakości materiałów. Dzięki temu miód zachowa niezmienione: smak, kolor i aromat, a przede wszystkim właściwości prozdrowotne.
Komentarze (0)
Nowy komentarz