Miód a cukrzyca - czy cukrzyk może jeść miód? - Koneser Miodu

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą. Polega ona na zaburzeniu produkcji lub wykorzystania insuliny przez organizm człowieka. Insulina to hormon, który ma wpływ na prawidłowy metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy. W przypadku osoby dotkniętej cukrzycą trzustka albo nie produkuje wystarczającej ilości tego hormonu, albo komórki ciała nie wykorzystują go prawidłowo. W efekcie dochodzi do upośledzenia przemiany jednego z cukrów prostych – glukozy, w organizmie chorego.

Najczęściej spotykamy się z trzema typami cukrzycy

  • Cukrzyca typu I, zwana też insulinozależną – to schorzenie autoimmunologiczne, które pojawia się najczęściej w młodym wieku, u dzieci i młodzieży.
  • Cukrzyca typu II, nazywana insunolinoniezależną – to choroba nabyta, która dotyka osoby dorosłe. Może ona mieć podłoże wynikające z insulinooporności, czyli zmniejszonej wrażliwości komórek na insulinę lub ze zbyt niskiej produkcji tego hormonu przez trzustkę. Jej wystąpienie zwiększają pewne czynniki ryzyka jak np. nadwaga, nadciśnienie, stres czy nieprawidłowa dieta.
  • Cukrzyca ciążowa – może pojawić się u każdej kobiety. Niemniej bardziej narażone są te, u których w rodzinie wcześniej występowała cukrzyca typu II. Są także inne, rzadziej spotykane, jak np. cukrzyca monogenowa.

Najważniejsze zasady diety cukrzycowej

Człowiek potrzebuje energii do tego, by prawidłowo funkcjonować. Energii dostarcza nam zawarty w pokarmie, wcześniej wspomniany, cukier prosty – glukoza. Niestety, w przypadku cukrzycy jego wchłanianie jest zaburzone, dlatego właściwa dieta człowieka chorującego jest tak istotna. Jest ona, obok zażywania leków, czynnikiem determinującym poprawę jakości życia. Dlatego sposób, w jaki odżywiać ma się osoba z cukrzycą, powinien być omówiony z lekarzem i należy ściśle stosować się do wskazówek eksperta. Ważne są regularne posiłki o wartości energetycznej i składzie dostosowanym indywidualnie do wieku, wagi i stanu zdrowia pacjenta.

Kaloryczność i indeks glikemiczny miodu

Łyżeczka miodu – czyli około 12 g, to około 40 kalorii. Jednak, pomimo że jest on bardziej kaloryczny od cukru, to indeks glikemiczny miodu (IG) jest niższy. To ważna informacja dla osób chorujących na cukrzycę, które powinny kierować się tym wskaźnikiem, bo oznacza, że miód jest dla nich zdrowszą alternatywą od cukru. Przykładem miodu o niskim indeksie glikemicznym jest miód kasztanowy. Indeks glikemiczny określa to, jak dany produkt wpływa na poziom glukozy we krwi w ciągu 2 – 3 godzin po jego spożyciu. Im jest on wyższy, tym wyższy poziom glukozy w organizmie – a zbyt wysoki poziom glukozy może być groźny dla cukrzyków. Dlatego właśnie świadomość, jaki indeks glikemiczny ma dany produkt, jest tak ważna.

Czy cukrzyk może jeść miód?

Obecność każdego produktu spożywczego – w tym miodu w diecie cukrzycowej, powinna być konsultowana z lekarzem. Jeśli ekspert nie widzi przeciwwskazań, można ten produkt dodać do jadłospisu, jednak to ile miodu można zjeść w przypadku cukrzycy, również zależy od lekarza. Dobrze również jest mieć świadomość, jakie właściwości mają poszczególne rodzaje miodów, aby z szerokiej oferty wybrać te, które będą wspierać zdrowie jak najlepiej. Jaki zatem miód będzie bardziej wskazany przy cukrzycy? Na pewno warto poznać miód kasztanowy (np. hiszpański lub grecki), który jest lekkostrawny i ma niski indeks glikemiczny. Wiele właściwości prozdrowotnych ma również nowozelandzki miód manuka, który wykazuje silne właściwości antybakteryjne(1), podobnie jak miód wiśniowy. Z kolei miód akacjowy (jak np. węgierski Hilltop Honey) poprawia gojenie ran skóry. Cukrzyca nie pozostaje też bez wpływu na układ odpornościowy, który może zostać osłabiony. Jeśli lekarz zgodzi się na obecność miodu w diecie diabetyka, to dla wzmocnienia tego układu dobry będzie miód gryczany (np. litewskie Broliu lub Serksno). Warto się też zapoznać się z miodami zawierającymi naturalne dodatki jak np. kremowany miód z cynamonem, pomarańczą i cytryną czy leśny miód z pałeczkami cynamonu. Obecność miodu w diecie osób z cukrzycą zawsze powinna być konsultowana z lekarzem prowadzącym. Jeśli ekspert wyrazi zgodę, to trzeba także pamiętać, że aby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości miodu, należy spożywać go prawidłowo. Oznacza to przede wszystkim, że miód nie może być podgrzewany do temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Zawsze też pamiętać, że podobnie jak w przypadku innych produktów, również w spożywaniu miodu należy zachować umiar.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.