Miód lawendowy i jego właściwości - Koneser Miodu

Lawenda należy do rodzaju roślin jasnotowatych i pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. Istnieje aż około 40 gatunków lawendy. Kwiaty krzewu lawendowego są drobne, purpurowe lub z odcieniem niebieskim. Jest to roślina wiecznie zielona o mocnym, charakterystycznym zapachu. Aromat ten – atrakcyjny dla większości ludzi, jednocześnie odstrasza niektóre owady. Dlatego woreczki suszonej lawendy do szaf wkładały już nasze babcie. Hoduje się ją również w przydomowych ogrodach, jako krzewy ozdobne.

Lawenda jest rośliną miododajną (czytaj więcej: Najpopularniejsze rośliny miododajne), a więc taką, z której kwiatów pszczoły mogą pobrać nektar i wytworzyć z niego wysokiej jakości miód lawendowy. Oprócz dostarczania pysznego miodu lawenda ma także w kuchni zastosowanie jako przyprawa, zwłaszcza doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Ma ona słodki smak o lekko kwiatowej nucie i wchodzi w skład tzw. ziół prowansalskich. Lawenda jest blisko spokrewniona z innymi ziołami, w tym z rozmarynem i tymiankiem. Z nich także powstają wysokiej jakości miody, np. rozmarynowy Apicola Rossend Margalef, czy tymiankowe miody Hilltop, Euzoea, Eulogia oraz Stayia Farm.

Skąd pochodzi miód lawendowy?

Biorąc pod uwagę południowe pochodzenie lawendy, najlepsze miody lawendowe pochodzą właśnie z rejonów Europy Południowej. Takimi miodami są np. hiszpańskie miody lawendowe: Apicola Rossend Margalef oraz Hilltop Honey. Pola lawendy można też spotkać we Francji, Portugalii czy w Chorwacji. Lawenda potrafiła odnaleźć się również w umiarkowanym klimacie Irlandii, skąd pochodzi lawendowy miód Mileeven oraz zaaklimatyzowała się np. na południu Polski.

Bez względu na pochodzenie, miód lawendowy charakteryzuje się aromatem, który zawdzięcza roślinie, z jakiej powstał. Ma on także wyrazisty, słodki, a jednocześnie kwiatowy smak oraz złotą barwę. Jego krystalizacja jest dość wolna i powoduje, że kolor miodu lawendowego staje się jaśniejszy.

Właściwości lawendy i miodu lawendowego

Lawenda ma wiele zastosowań – od ozdobnych, przez kosmetyczne i kulinarne, aż po lecznicze. Jej cennym składnikiem jest olejek eteryczny, w którego skład wchodzą głównie octan linalilu i linalol. To właśnie ten olejek odpowiada za „lawendowy zapach”.

Olejek lawendowy, poza dawaniem przyjemnego aromatu, ma również właściwości lecznicze. Działa relaksująco i odprężająco, a także uspokajająco i przeciwbólowo(1). Działa też przeciwzapalnie i antyseptycznie. W badaniu stwierdzono, że olejek ten wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową względem szczepów bakteryjnych oraz względem grzybów drożdżoidalnych i pleśniowych(2). 

Jak wspomnieliśmy, lawenda to roślina miododajna, dzięki czemu pszczoły mogą z niej wytworzyć miód lawendowy. To miód o bogatej zawartości substancji bioaktywnych i wielu właściwościach prozdrowotnych. Wykryto w nim m.in. kwas ferulowy(3), który jest silnym antyoksydantem i działa przeciwstarzeniowo. Zawiera on także witaminy, głównie z grupy B oraz np. magnez i potas. Dane sugerują też, że miód lawendowy może być wykorzystywany jako naturalny zasób do poszukiwania nowych leków do leczenia zakażeń grzybiczych(4). W niektórych miodach lawendowych wykryto też zawartość luteoilny(5) – flawonoidu chroniącego komórki nerwowe.

Na co polecany jest miód lawendowy?

Podobnie, jak sama lawenda, także miód lawendowy ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w domowej apteczce i domowym spa. Ze względu na zawartość olejku aromatycznego i jego właściwości antyseptyczne, rozkurczowe i uspokajające miód lawendowy polecany jest m.in. jako wsparcie w schorzeniach górnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli czy płuc. Zawartość antyoksydacyjnych flawonoidów w miodzie lawendowym sprawia, że może on pomóc obniżyć ciśnienie krwi oraz korzystnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy. Miód lawendowy warto dodać np. do herbaty pitej wieczorem, ponieważ działa on relaksująco i może ułatwić zasypianie. Co ważne, herbata musi być przestudzona, ponieważ dodanie miodu do naparu o temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza sprawi, że miód utraci zawarte w nim składniki. Właściwości antybakteryjne miodu lawendowego pozwalają także na jego zewnętrzne zastosowanie m.in. w chorobach skóry, takich jak trądzik, wypryski czy łagodząco na ukąszenia owadów. W domowym spa miód lawendowy sprawdzi się jako dodatek do maseczek na twarz, ale też na włosy, ponieważ sprawi, że będą bardziej lśniące i lepiej odżywione, a jednocześnie nada im przyjemny zapach. 

Lawenda to roślina uniwersalna, która sprawdza się jako ozdoba ogrodów, naturalny lek czy przyprawa w kuchni. Jest ona także źródłem unikalnego miodu lawendowego, który ma wiele właściwości cennych dla naszego zdrowia. Korzystajmy więc z dobrodziejstw lawendy w pełni, ciesząc się jej urodą, zapachem oraz pochodzącym z niej miodem.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.