Najlepsze miody dla dzieci - miody kremowane - Koneser Miodu

Dzieci lubią słodki smak. Jednak rodzice chcieliby, żeby niezdrowe, słodkie przekąski gościły w ich diecie jak najrzadziej. Na szczęście istnieje produkt, który jest i zdrowy i słodki. To oczywiście miód dla dzieci! Pojawia się jednak pytanie: od jakiego wieku podawać dzieciom miód? Należy podkreślić, że miód w diecie dziecka może pojawić się dopiero po ukończeniu przez malucha 12 miesiąca życia. Zalecenie to związane jest z faktem, że miód to produkt surowy, który nie został poddany procesowi pasteryzacji, czyli podgrzania. Temperatura powyżej 40 stopni Celsjusza powoduje bowiem, że traci on większą część swoich prozdrowotnych właściwości. Dlatego właśnie, istnieje ryzyko wystąpienia w nim niewielkiej ilości bakterii, które dla starszych dzieci i dorosłych są nieszkodliwe, jednak nie powinniśmy ryzykować, by dostały się do organizmu niemowlaka. Również do diety starszych dzieci wprowadzajmy miód stopniowo, ponieważ zawarty w nim pyłek pszczeli może uczulać. Dlatego, w razie jakichkolwiek wątpliwości, skonsultujmy podawanie miodu swojemu dziecku z ekspertem. Jeśli jednak już jesteśmy pewni, że nie ma żadnych przeciwskazań, by nasza pociecha cieszyła się słodkim smakiem miodu, to warto zadbać o jego częstą obecność w jadłospisie dziecka. A jest w czym wybierać! Miody dla dzieci to naprawdę szeroka kategoria produktów. W dodatku miód jest łatwy do zastosowania w kuchni w różnych formach, co powinno ułatwić nam zadanie. Jak i kiedy podawać dzieciom miód? Można go podawać w sposób najprostszy – smarując nim pieczywo lub zastosować jako słodki dodatek do herbatki, mleka czy napojów na zimno. Miód można też z powodzeniem dodać do miseczki płatków czy kaszki, a nawet do wypieków czy sałatek. Jak widać jest wiele sposobów na to, by nasze dziecko stało się prawdziwym Koneserem Miodu.

Jaki miód jest najlepszy dla dzieci?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta – każdy, którego smak dziecko lubi. Wszystkie rodzaje miodów są wartościowe dla zdrowia. Naturalne miody to bowiem nie tylko słodycz, ale przede wszystkim bogactwo witamin, substancji mineralnych i enzymów. Mają one właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciw wirusowe. Większość rodziców korzysta z miodów, jako naturalnego leku na przeziębienie. I słusznie, ponieważ miód (np. manuka) może łagodzić kaszel i ból gardła oraz ułatwiać zasypianie dzieciom, które zmagają się z infekcją górnych dróg oddechowych. Jednak miód to nie tylko znakomity produkt na przeziębienie i kaszel. W zależności od tego, z jakiej rośliny powstał, produkt ten oferuje o wiele więcej różnorodnych właściwości prozdrowotnych. Na przykład miód gryczany to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego żelaza, a także magnezu i białka. Układ odpornościowy dziecka pomoże wzmocnić miód rozmarynowy, który wspiera też walkę organizmu ze stanami zapalnymi. Z kolei miód wiśniowy czy z kwiatów jabłoni pomóc może nastolatkowi w walce z trądzikiem. Po ten drugi warto też sięgnąć w przypadku kłopotów z układem trawiennym. Również miód tymiankowy ma właściwości pomagające w chorobach skóry – wykazano, że jego zastosowanie podczas leczenia ran przyspiesza proces ich gojenia(1). Jeszcze więcej substancji bioaktywnych zawierają miody spadziowe. Są m.in. szczególnie przyjazne dla flory bakteryjnej żyjącej w układzie pokarmowym, ponieważ występujące w nich oligosacharydy wykazują aktywność prebiotyczną(2).

Miody kremowane –  idealne dla dzieci

Kategorią miodów, które szczególnie powinny zainteresować rodziców chcących wprowadzić te produkty do diety dziecka są  miody kremowane (czytaj więcej: Wszystko, co trzeba wiedzieć o kremowaniu miodu). Pierwszym argumentem za sięgnięciem po nie jest fakt, że mają one gładką konsystencję masy perłowej, dzięki czemu nie spływają z pieczywa, nie brudzą ubrań i nie lepią się do rąk, a jednocześnie łatwo można je rozsmarować. Starsze dzieci z powodzeniem więc będą mogły więc przygotować samodzielnie zdrową przekąskę, a nawet pyszne śniadanie dla całej rodziny. Ale wygoda użytkowania to nie wszystko, co oferują miody kremowane! Dzięki procesowi ich powstawania, który polega na rozcieraniu kryształków miodu poprzez jego regularne mieszanie, miody kremowane mogą zawierać w sobie pyszne, naturalne dodatki i z powodzeniem zastąpić np. kanpkowe kremy smakowe. Na przykład litewski miód Serksno Medus występuje z dodatkiem prawdziwego kakao, truskawek, a nawet wanilii. Pochodzące z tego samego kraju miody Broliu Medus oferują też smakowita mieszankę łączącą smak rokitnika z miętą i maliną. Z kakao dostępny jest również miód grecki The Bee Bros. W ofercie prosto ze słonecznej Grecji znajdą się też ciekawe mieszanki smaków: kakao połączonego z wiśnią, truskawkami czy bananem. Znakomitym pomysłem na zaproponowanie dziecku nowych smaków miodów jest też zestaw 6 miodów kremowanych, w którym każdy słoiczek kryje inną odmianę słodyczy: z miętą pieprzową, z pigwą, z cytryną i imbirem, z czarną porzeczką, z jarzębiną i rokitnikiem. Z kolei młodsze pociechy na pewno chętnie sięgną, pełnego smakowitego miodku, uroczego misia. Z pomocą  miodów możemy dieta dziecka będzie zarówno zdrowa, jak i smaczna. Dlatego proponujmy naszym pociechom różne smaki miodów, bawmy się w podróż kulinarną dookoła świata, zachęcajmy najmłodszych do wspólnego przygotowywania zdrowych posiłków. W ten sposób sprawimy, że nasze dzieci staną się prawdziwymi Koneserami Miodów, a my będziemy z przyjemnością patrzeć, jak wcinają porcję zdrowia każdego dni.

Komentarze (1)

    • Wiktorek
    • 2020-10-02 15:00:09
    Fajne miody, pozdrawiam cieplutko z rodzinką.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.