Przepisy na orzeźwiające napoje z miodem! - Koneser Miodu

Miód to produkt spożywczy, który zapewnia nam połączenie przyjemnego z pożytecznym. Słodki smak, paleta złotych odcieni i charakterystyczny aromat przywodzący na myśl lato i beztroskie wakacje to prawdziwa przyjemność dla naszych zmysłów. Przyjemność z jedzenia słodkiego miodu na pewno zwiększa też świadomość, że dzięki niemu wspieramy swoje zdrowie. Miody to bowiem prawdziwe bomby składników bioaktywnych. Zawierają m.in. witaminy, białka, substancje mineralne, polifenole, enzymy. Miody mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybiczne i przeciwzapalne. Jednak, aby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania miodu i uzyskać wymierne rezultaty, musi być on spożywany systematycznie(1). Skoro miód trzeba jeść regularnie, to warto poznać jak najwięcej sposobów jego spożywania, by jak najbardziej urozmaicić swój jadłospis. Jednym z najpyszniejszych pomysłów na miód w naszej diecie jest jego obecność w napojach. Miód stanowi doskonały dodatek nie tylko tradycyjnych herbat pitych w czasie przeziębienia, ale także orzeźwiających, kolorowych letnich napojów. Doskonały będzie tu np. miód cytrynowy (np. hiszpański lub włoski), który łączy w sobie słodycz z kwaskowatością cytryny. To jeden z naszych ulubionych smaków!

Lemoniada z miodem

Od kilku lat, niemal każde lato przynosi kolejne rekordy wysokich temperatur. Dlatego tak ważne jest dbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu. Jednak sama woda może nie wystarczyć. Wraz z potem tracimy też bowiem sporo substancji mineralnych. Dlatego w czasie upałów idealnym napojem będzie domowa lemoniada z miodem, który je zawiera. Szczególnie polecamy miody spadziowe jak np. włoski Solmielato czy bułgarski Velkovmed. Miody spadziowe, w porównaniu z kwiatowymi, zawierają więcej substancji bioaktywnych, w tym enzymów i pierwiastków, takich jak potas, wapń czy magnez(2). Z kolei dla osób aktywnych fizycznie dobry będzie zawierający sporo dekstrozy miód z kwiatów bawełny.  Przepis na domową lemoniadę z miodem jest naprawdę prosty, a jej smak zależy przede wszystkim od naszych preferencji i wyobraźni. 

Przygotuj duży dzbanek i wlej do niego wodę.

Dodaj ulubione owoce cytrusowe – cytryny, grejpfruty, pomarańcze.

Smak lemoniady wzbogacą też naturalne zioła – bazylia, mięta lub rozmaryn.

Na koniec wymieszaj, do rozpuszczenia, 1-2 łyżeczki miodu w odrobinie letniej wody i dodaj do lemoniady. Można dodać kilka kostek lodu – fajnym pomysłem jest wcześniejsze zamrożenie w nich niewielkich owoców – np. truskawek.

Orzeźwiająca herbatka z miodkiem

Inną propozycją na ciepłe dni jest domowa, owocowa herbata z miodem. Podawana na zimno doskonale orzeźwi, a przy okazji dostarczy porcję wartościowych składników odżywczych. Taką herbata, zaparzona w większym dzbanku, świetnie umili spotkanie z najbliższymi lub grilla z przyjaciółmi. Przepis na orzeźwiającą herbatę z miodem:

liście ulubionej herbaty (baza)

3 plasterki pomarańczy

2 plasterki świeżego imbiru

1 plasterek cytryny

garść malin

miód wielokwiatowy (polecamy np. meksykański lub walijski, a w wersji dla dorosłych irlandzkie miody wielokwiatowe: na bazie z Jameson Whisky albo z likierem na bazie śmietanki i whisky). Miody wielokwiatowe przy okazji wzmocnią odporność oraz dostarczą witamin (m.in. A i z grupy B), kwasu foliowego i substancji mineralnych (np. żelaza, wapnia, potasu czy magnezu).

Świeże koktajle z dodatkiem miodu

Poranki bywają trudne. Nie chce się wstać, ale jednocześnie popędza nas myśl o czekających nas obowiązkach. Dlatego poranna porcja energii w postaci śniadania jest niezbędna. Zapewnią ją proste, szybkie i świeże koktajle z wartościowymi składnikami: owocami, kefirem lub jogurtem, płatkami, ziarnami i oczywiście łyżką miodu. W ten prosty sposób, w jednej szklance, dostaniemy porcję białka, błonnika, wartościowych węglowodanów, witamin i substancji mineralnych. Oto prosty przepis na szybki koktajl z miodem, który doskonale sprawdzi się jako śniadanie przed wyjściem z domu, gdy nie mamy czasu na przygotowanie np. kanapek: 

1 jogurt naturalny

3 łyżki płatków owsianych

kilka orzechów lub garść nasion słonecznika

ulubione owoce – mogą być mrożone

1 łyżka miodu (szczególnie polecamy te z lekko owocową, orzeźwiającą i energetyczną nutą, np. miód z kwiatów jabłoni, miód pomarańczowy lub mandarynkowy)

Wszystkie składniki zmiksować, a koktajl wypić od razu. Proste i smaczne!

Miód i cytryna – zdrowa rodzina

Niewątpliwie jednym z najbardziej popularnych połączeń jest miód z cytryną. I słusznie, bo np. herbata z miodem i cytryną to dobry sposób na wzmocnienie odporności. Musimy jednak pamiętać, że zawarta w cytrynie witamina C oraz składniki bioaktywne miodu nie lubią wysokich temperatur. Dlatego powinno się miód i cytrynę dodawać, dopiero gdy napój ostygnie mniej więcej do temperatury 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie napijemy się po prostu słodko-kwaśnej herbaty, bez dodatkowych korzyści prozdrowotnych. Do wzmacniającej odporność herbaty z miodem idealnie pasować będą miody powstałe z ziół, np. miód rozmarynowy, z oregano czy tymianku. Połączenie miodu i cytryny to także pomoc w pracy nerek (czytaj więcej: Problem z nerkami a miód), wątroby (czytaj więcej: Pozytywny wpływ miodu na wątrobę) i całego układu pokarmowego (czytaj więcej: Jak miód wspiera układ pokarmowy) a za szklankę wody z miodem (np. ogórecznikowym) i cytryną to podziękuje nam tam także skóra. Dzięki takiej miksturze stanie się ona bardziej promienna, lepiej odżywiona i oczyszczona. Z kolei dla skóry z problemami polecamy do herbatki dodać miód z cynamonem. Wykazano bowiem, że połączenie ekstraktu z kory cynamonu i miodu ma potencjalne działanie przeciwko bakteriom propionibacterium acnes i staphylococcus epidermidis, które są głównymi drobnoustrojami odpowiedzialnymi za powstawanie trądziku(3).

Orzeźwiające napoje i herbatki z miodem to nie tylko sposób na pyszne świętowanie lata, ale też na zadbanie o dobre samopoczucie. Wybór odpowiedniego rodzaju miodu (czytaj więcej: Rodzaje miodu ich właściwości) pozwoli wesprzeć pracę naszego organizmu i złagodzić ewentualne dolegliwości. Warunek jest jeden – miód musimy jeść regularnie. Zatem na zdrowie i smacznego!

(1)Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie, Jacek Jagiełło, Elżbieta Kołeczek,, Michalina Horochowska, Zygmunt Zdrojewicz, Amelia Głowaczewska, Med Rodz 2018; 21(1): 64-69

(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583289/

(3)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28398231/

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.