Top 3 ciasta z miodem - zdrowa słodycz! - Koneser Miodu

Miód jest produktem naturalnym, który zawiera wiele składników bioaktywnych korzystnie wpływających na nasz organizm. Miód służy m.in. naszemu sercu (czytaj więcej: Miód na serce), wątrobie (czytaj więcej: Pozytywny wpływ miody na wątrobę), nerkom (czytaj więcej: Problem z nerkami a miód) oraz wielu innym organom. Miód jest też doskonałym składnikiem domowych maseczek, ponieważ ma dobry wpływ na skórę (czytaj więcej: Jak miód działa na skórę twarzy?) i pomaga nawet w walce z trądzikiem (czytaj więcej: Czy miód pomaga w walce z trądzikiem?).

Nie możemy jednak zapomnieć, że przecież miód to przede wszystkim smaczny produkt spożywczy! Podobnie, jak różne rodzaje miodu (czytaj więcej: Rodzaje miodu i ich właściwości) pomagają w walce z konkretnymi dolegliwościami, tak też poszczególne gatunki miodu sprawdzają się w różnych zastosowaniach kulinarnych. Zwłaszcza warto przyjrzeć się bliżej mniej popularnym, a unikalnym w smaku miodom. Na przykład miód truskawkowy będzie doskonałym dodatkiem do twarożku, a nieco wyczuwalnej goryczki sprawia, że jest też znakomitym składnikiem marynat do mięs. Do marynat znakomity będzie też miód z rozmarynu. Natomiast miody delikatne, jak np. miód z kwiatów bawełny oraz miód z kwiatów siekiernicy sprawdzą się na porannym toście czy rogaliku. Do ulubionej filiżanki herbaty warto z kolei dodać łyżeczkę miodu z kwiatów cytrusów, np. miód mandarynkowy albo jeden z miodów cytrynowychSolmielato lub La QuerceMiody to także świetny dodatek do ciast i innych wypieków. W Polsce tradycja pieczenia ciast z miodem sięga setek lat wstecz. Od wieków na świątecznym stole pojawiają się pierniki z miodem oraz ciasta z dodatkiem miodu i orzechów. Również współczesne przepisy na ciasta zawierają w sobie często dodatek miodu – np. coraz popularniejsze ciasto marchewkowe czy muffiny, które przywędrowały do nas z USA. Do wypieków najlepiej nadają się miody, które przez dłuższy czas pozostają płynne, jak np. miód akacjowy

Nowością wśród miodów, która zyskuje coraz większą popularność, są miody kremowane (czytaj więcej: Wszystko co trzeba wiedzieć o kremowaniu miodu), których aksamitna konsystencja sprawia, że mogą służyć np. do przełożenia minibabeczek czy jako nadzienie do wspomnianych muffinek. Proces powstawania miodów kremowanych sprawia, że łatwo do nich dodać naturalne składniki, jak zioła, owoce czy przyprawy. To dodatkowo wzbogaca i przełamuje smak upieczonych słodkości. Polecamy np. nieco kwaskowy miód z czarną porzeczką, miód ze zdrowym rokitnikiem lub zupełne zaskoczenie dla odwiedzających nas gości – miód z ziarnami konopi siewnej

Poniżej znajdziecie nasze trzy propozycje na smaczne ciasta z dodatkiem miodu: tort z jabłkami i miodem, świąteczny piernik z miodem, oraz miodownik z kaszą manną.

Ciasto miodowo-owocowe Gosi

Nasza propozycja na połączenie miodu z owocami to tort jabłeczny. Dzięki jabłkom jest delikatny i nie „przesłodzony”, a szczypta cynamonu dodaje mu cudownego aromatu. Tort z miodem i jabłkami to doskonała propozycja np. na urodziny czy imieniny. 

Składniki na ciasto:

20 dag mąki

5 dag cukru pudru

10 dag masła

1 łyżeczka śmietany

Składniki na masę:

7 dag zmielonych migdałów

8 dag miodu – polecamy miód z kwiatów jabłoni lub miód kremowany z cynamonem, pomarańczą i cytryną 

4 łyżki śmietany

50 dag jabłek

rodzynki

Składniki na krem:

1 szklanka śmietany

2 jajka

5 łyżek cukru

½ łyżki cynamonu

Z połowy składników zagnieść ciasto i wylepić nim tortownicę, z rantem na wysokość 2 cm. Upiec na złoty kolor. W tym czasie wymieszać składniki masy migdałowej i nałożyć na przestudzone ciasto. Następnie pokroić drobno jabłka, wymieszać z cukrem i rodzynkami, ułożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajkami, cukrem i cynamonem. Całość w stawić do gorącego piekarnika, nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec 20 minut.

Piernik Celinki z miodem

Piernik z miodem to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Jest wiele przepisów na ten przysmak, które często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. My polecamy pyszny i prosty przepis na piernik „Celinki” z miodem

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

¾ szklanki zimnej wody

¾ szklanki oleju

¾ szklanki miodu płynnego – polecamy miód akacjowy lub miód pomarańczowy

3 szklanki mąki

1 i 1/2 łyżeczki sody

1 i 1/2 łyżki kakao

1 łyżka przyprawy do pierników

Zaczynamy od ubicia jaj z cukrem, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Piernik pieczemy na dużej blaszce w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 60 minut. Po upieczeniu możemy nasz miodowy piernik przekroić i przełożyć dżemem, najlepiej delikatnie kwaskowym w smaku.

Możemy też przygotować masę jajeczną. W tym celu ubijamy 2 jajka i wlewamy do nich cieniutkim strumieniem gorący roztwór z 1 szklanki mleka i 1 szklanki cukru, cały czas ubijając. Dokładnie mieszając, podgrzewamy masę mleczno-jajeczną do wrzenia. Po ostudzeniu łączymy z margaryną lub masłem, dodajemy ulubiony olejek aromatyczny lub kakao i przekładamy masą piernik.

Grysik Tereski, czyli ciasto z miodem i kaszą manną

Jednym z bardziej popularnych ciast z miodem jest tzw. grysik, czyli miodowe placki przekładane masą z kaszy manny. My polecamy ten przysmak np. na przyjęcie dla dzieci lub rodzinne spotkanie. 

Składniki na grysik:

½ litra mleka

1 szklanka cukru

½ kostki margaryny

Olejek rumowy

Kaszka manna, czyli grysik – ok 12 kopiastych łyżek

Gotujemy mleko z cukrem i dodajemy kaszkę manną – tyle, by uzyskać gęstą masę. Ugotowany grysik studzimy, a następnie mieszamy z margaryną tak, aby nie było grudek. Dodajemy olejek rumowy do smaku i mieszamy. UWAGA – w zależności od wielkości ciast i blachy możemy zwiększyć proporcje np. dwukrotnie. Najwyżej damy więcej masy między miodowe placki.

Składniki na ciasto:

½ margaryny

2 jajka

2 płaskie łyżeczki sody

20 dkg cukru pudru

3 łyżeczki miodu płynnego – polecamy miód wiśniowy lub miód wielkokwiatowy 

½ kg mąki

Mąkę siekamy z margaryną na stolnicy, dodajemy jajka, cukier, miód i sodę. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 3 części. Każdy placek pieczemy osobno przez ok 15-20 minut (do złotego koloru) w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Miodowe placki przekładamy grysikiem, a wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Super pomysłem jest ułożenie na cieście np. wycinanek z kartki papieru i posypanie cukru pudru na wierzch – po zdjęciu kartki otrzymamy wzór, który wycięliśmy na kartce. To znakomita zabawa dla dzieciaków!

Miody to przysmak, który łączy pokolenia. Obecnie na polskim rynku coraz więcej dostępnych jest miodów nawet z najodleglejszych zakątków świata. Wspólne biesiadowanie i smakowanie różnych rodzajów miodu może być więc znakomitym pomysłem na kulinarną podróż oraz doskonałą zabawą dla całej rodziny. W ten sposób każdy z nas – już od najmłodszych lat, może stać się prawdziwym Koneserem Miodu!

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.