Top 5 miodów do kawy - Koneser Miodu

Świat miodów jest bogaty w smaki, barwy i aromaty. Miód ma zastosowanie w medycynie, farmacji, kosmetyce i w kuchni. To ostatnie przeznaczenie jest oczywiście najpopularniejsze. Miód jest słodkim przysmakiem, który chętnie jemy na chrupiącym pieczywie, dodajemy do sałatkowych sosów, mięsnych i rybnych marynat czy wypieków. Coraz bardziej popularne staje się też słodzenie miodem ulubionej filiżanki kawy. To naprawdę pyszne połączenie. Dodając miód do kawy, musimy jednak pamiętać, że nie wolno dodawać go bezpośrednio do gorącego napoju. Niestety, w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, miód traci swoje właściwości, a przecież oprócz słodyczy zależy nam też na wykorzystaniu prozdrowotnych cech miodu. Można więc miód rozpuścić np. w przestudzonym mleku i zastosować mieszankę, tak jak dodaje się do kawy syrop smakowy. Ciekawym pomysłem na podkręcenie smaku kawy z miodem jest np. zastosowanie miodów kremowanych z naturalnymi dodatkami.

Cukier w kawie

Wspomniane wyżej miody kremowane to nasza pierwsza propozycja wśród top 5 miodów do kawy. Są to produkty, które mają aksamitną konsystencję pozwalającą nie tylko na ich łatwe rozsmarowanie na kanapce, ale też ułatwiającą równomierne rozpuszczenie w płynie. Do kawy najlepsze będą miody kremowane z naturalnymi dodatkami: aromatyczną wanilią, rozgrzewającymi cynamonem, pomarańczą i cytryną, a dla lubiących niecodzienne doznania smakowe Koneserów Miodów – z miętą pieprzową lub czarną porzeczkąSmakowe dodatki mają też miody leśne, z których do kawy proponujemy zwłaszcza miód leśny z pałeczkami cynamonu lub – dla odważnych Koneserów, z ostrą papryczką chili. Kolejną propozycją jest miód lawendowy, np. hiszpański czy szkocki. Miody lawendowe dodadzą kawie słodkiego, ale przełamanego kwiatową nutą smaku i aromatu, który może zadziałać delikatnie odprężająco. Również miód z kwiatów jabłoni jest miodem idealnie nadającym się do kawy. Nasz ulubiony napój zyska nieco owocowego smaku, który warto uzupełnić np. odrobiną tartej gałki muszkatołowej lub cynamonu. Ostatnią z 5 propozycji jest miód z drzewa truskawkowego. Jego naturalna goryczka nie pozwoli przesłodzić napoju. To zatem idealna propozycja dla tych, którzy nie lubią kawy zbyt słodkiej, a jednocześnie szukają sposobu na uzupełnienie jej smaku o ciekawą nutę.

Dlaczego warto słodzić miodem?

Niektórzy bariści oburzają się na słodzenie kawy cukrem, twierdząc, że w ten sposób traci ona swój właściwy smak. Dla wielu bowiem kawa i jej parzenie stała się bowiem sztuką samą w sobie – od momentu zebrania jej owoców na plantacji, poprzez późniejszą obróbkę, palenie i wreszcie wybór i przygotowanie odpowiedniego napoju. Oczywiście, jeśli ktoś lubi kawę z cukrem, nie ma w tym nic złego. Łyżeczka miodu (ok. 12 g) to niecałe 40 kalorii, czyli nieco więcej, niż łyżeczka (ok. 5 g) cukru, w której jest 20 kalorii. Musimy jednak pamiętać, że cukier – mimo iż ma mniejszą liczbę kalorii niż miód, ma także zdecydowanie mniej wartości odżywczych. Poza tym miód jest nieco słodszy od cukru, dlatego lepiej stosować go mniej, co także pozwala na większą kontrolę spożywanych kalorii.

O czym pamiętać słodząc kawę miodem?

Miód to skarbnica substancji bioaktywnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Miody działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Nie inaczej jest w przypadku proponowanych przez nas miodów do kawy. Na przykład miód lawendowy ma właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza zawartym w nim flawonoidom, jakie korzystnie wpływają m.in. na naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi. Z kolei miód z kwiatów jabłoni działać może delikatnie moczopędnie, wspierając tym samym pracę nerek, a miód z kwiatów drzewa truskawkowego ma potencjalne działanie antynowotworowe w przypadku raka okrężnicy(1). Natomiast miód leśny, czyli mieszanka miodu nektarowego ze spadziowym, to m.in. bogactwo enzymów o właściwościach przeciwzapalnych i działaniu bakteriobójczym.

Łyżeczka miodu w kawie, to słodka porcja zdrowia, bez względu na to czy wybierzemy jeden z proponowanych wyżej top 5 miodów, czy zupełnie inny. Zachęcamy też do własnych eksperymentów smakowych i próbowania różnych rodzajów miodów (czytaj więcej: Rodzaje miodów i ich właściwości) w ulubionej kawie. Jeśli odkryjecie ciekawe połączenie, koniecznie dajcie nam znać! Dopiszemy do naszej top listy. J

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.