Właściwości miodu manuka - źródło cennych przeciwutleniaczy - Koneser Miodu

Miód manuka powstaje z nektaru kwiatów rośliny o tej samej nazwie. Manuka to krzew z rodziny mirtowatych pochodzący z Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii, którego wysokość waha się od dwóch do nawet pięciu metrów. Krzewy manuka są wiecznie zielone, a ich przypominające gwiazdę kwiaty białe, z delikatnymi odcieniami różu. Kwiaty manuka kwitną bardzo krótko – zaledwie cztery tygodnie i tylko te pochodzące z Antypodów są źródłem oryginalnego miodu manuka. To wartościowy miód, który swoją nazwę zawdzięcza Maorysom. Dosłownie oznacza ona „miód z drzewa herbacianego”. Miód manuka uważany jest za jeden z najzdrowszych na świecie, dlatego ważne, by umieć rozpoznać oryginalny produkt. Wybierając miód manuka, należy zwrócić uwagę na źródło jego pochodzenia. Co prawda zaczęto uprawiać krzew także w innych częściach świata (np. USA czy Tajlandii), jednak prawdziwy, unikalny miód manuka pochodzi tylko z rejonów, gdzie roślina występuje w swoim naturalnym środowisku, a jej genom – dzięki milionom lat izolacji kontynentu Australijskiego pozostał niezmieniony. W ten sposób stężenie substancji odżywczych charakterystycznych dla tamtejszej flory i fauny jest w oryginalnym miodzie manuka najwyższe. Kupując miód manuka sprawdźmy czy jest certyfikowany. Jest kilka sposób jego certyfikacji, a dwa najpopularniejsze to: 

  • UMF (Unique Manuka Factor) – certyfikacja ta jest nadawana przez stowarzyszenie UMFHA i określa ona zawartość czterech kluczowych składników:  leptosperin – naturalnie występują substancja, obecna wyłącznie w nektarze roślin manuka, Methylglyoxal (MGO) – związek organiczny, który w znacznym stopniu odpowiada za prozdrowotne właściwości miodu manuka, Dihydroxyacetone (DHA) – substancja, dzięki której powstaje methylglyoxal, Hydroxymethylfurfural (HMF) – organiczny związek chemiczny naturalnie występujący w produktach spożywczych
  • MGO – jest to system, który określa, ile minimum miligramów methylglyoxalu przypada na kilogram miodu. MGO może wynosić 30+, 100+, 250+, 400+, 550+, a w Nowej Zelandii nawet aż 700+ oraz 850+. W systemie tym, w procesie oceny miodu bada się, zarówno wspomniane wyżej substancje, czyli: MGO, DHA, HMF oraz leptosperin, jak też dodatkowo sprawdza liczbę diastazową, która wskazuje aktywność enzymów w miodzie oraz przeprowadza się badania mikrobiologiczne.

    Methylglyoxal – sekretny składnik miodu manuka

    Już sam fakt certyfikowania miodów manuka na podstawie oceny zawartości methylglyoxalu (MGO) wskazuje, jak ważna jest ta substancja. To właśnie m.in. methylglyoxal odpowiada za unikalne właściwości miodu manuka. Wykazano, że jest on związkiem przeciwbakteryjnym występującym w wysokich stężeniach w miodach manuka z Nowej Zelandii i bezpośrednio odpowiada za specyficzne działanie przeciwbakteryjne tego miodu(1). W jednym z badań, sprawdzając skuteczność różnych rodzajów miodu przeciwko bakterii S. Aureus, stwierdzono, że miód manuka miał najwyższą aktywność bakteriobójczą i okazał się zmniejszać wzorzec oporności S. aureus w porównaniu z powszechnie stosowanymi antybiotykami(2).

    Na co pomaga i jak stosować miód manuka?

    Miód manuka (np. Mileeven) to produkt wyjątkowo korzystny dla zdrowia. Dzięki swoim unikalnym właściwościom wspiera m.in. nasz układ pokarmowy. Badanie wykazało, że miód manuka ma silne działanie przeciwwrzodowe, co może wynikać z jego właściwości przeciwutleniających(3). Zwiększa on też wydzielanie żółci, działa probiotycznie i może być pomocny w zespole jelita drażliwego, refluksie oraz w chorobie Crohna(4). Miód manuka poprawia również krążenie krwi, obniża ciśnienie i wspiera układ odpornościowy(5). Dzięki właściwościom antybakteryjnym może też być wsparciem w leczeniu chorób skóry (np. trądziku). Co ciekawe wykazano, że miód manuka ma także właściwości przeciwnowotworowe, na co wskazuje jego skład – fitochemikalia działające jako aktywne biozwiązki(6). Miód manuka może zainteresować rodziców dzieci, którym dokucza ból gardła i katar, ponieważ może pomóc w łagodzeniu tych dolegliwości. Należy jednak pamiętać, że miód manuka – podobnie jak inne miody, nie powinien znaleźć się w jadłospisie dzieci poniżej 1 r.ż. Nie jest on również zalecany dla osób cierpiących na cukrzycę. Chcąc w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości miodu manuka nie powinniśmy go podgrzewać do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza – tak samo zresztą, jak innych miodów. Miód manuka najlepiej stosować więc na zimno, bo dzięki temu zachowane zostaną w nim wszystkie bioaktywne składniki w pierwotnych ilościach. Podobnie, jak inne produkty spożywcze, miód manuka należy spożywać z umiarem – 2-3 łyżeczki dziennie w zupełności wystarczą. 

    Miody eukaliptusowe

    Mówiąc o miodach z Antypodów, warto też wspomnieć o miodzie eukaliptusowym. Drzewa eukaliptusa tworzą piękne, wiecznie zielone lasy. Wbrew pozorom miód eukaliptusowy nie ma smaku i zapachu charakterystycznego dla tej rośliny, ponieważ aromatyczny olejek znajduje się nie w jej kwiatach, a w liściach. Miód eukaliptusowy to źródło cennych przeciwutleniaczy, zwłaszcza witaminy C. Dzięki temu może on stanowić wsparcie dla organizmu w walce ze skutkami stresu oksydacyjnego. Można go też wykorzystać np. do relaksującej kąpieli – orzeźwi, doda energii, a jednocześnie będzie pielęgnował skórę i włosy. Wyróżnia się wiele gatunków eukaliptusa, a więc i oferta miodów jest bogata. Bardzo rzadkim gatunkiem drzewa eukaliptusowego jest Wandoo, z którego powstał Wandoo Honey, charakteryzujący się smakiem tofee. Z kolei York Gum Honey to bursztynowy, delikatny w smaku miód z rośliny o tej samej nazwie. Subtelny smak rodzynek wyczujemy natomiast w Red Gum Honey z drzewa marri, czyli drzewa czerwonej gumy. Bez wątpienia prawdziwych Koneserów Miodu zainteresują Black Butt Honey, powstały z drzewa, które, aby zakwitnąć musi najpierw zostać spalone oraz Jarrah Honey – jeden z najczystszych miodów monokwiatowych. Na koniec warto zwrócić uwagę, że eukaliptus hoduje się także w innych krajach, skąd również pochodzącą smaczne miody, np. w Hiszpanii, Włoszech (np. miód Solmielato i La Querce), czy w Ameryce Południowej (np. w Urugwaju).  Miód manuka oraz inne miody z Antypodów to prawdziwa gratka dla Koneserów Miodów. To produkty rzadkie, ale warte swojej ceny. Dzięki nim można odbyć daleką, pyszną podróż bez wychodzenia z domu, a jednocześnie skorzystać z ich unikalnych prozdrowotnych właściwości. Smacznego i na zdrowie!

    Komentarze (0)

    Brak komentarzy w tym momencie.

    Nowy komentarz

    Produkt dodany do ulubionych

    W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.