Eleganckie torty z wykorzystaniem masy cukrowej. Jak je przygotować?

Takie wypieki jak eleganckie torty są podawane podczas różnych okazji. Bardzo często to wesela, ale pojawiają się też na stole z okazji jubileuszu, awansu, urodzin czy też rodzinnego spotkania. Wykonanie takiego ciasta budzącego podziw swoim wyglądem sprawia wrażenie trudnego zadania, jednak można się wspomóc w trakcie pracy kilkoma praktycznymi rozwiązaniami. Dowiedz się, jak wykonać elegancki tort i jak przyda Ci się w tym procesie masa cukrowa.

Masa cukrowa – niezwykle praktyczna i popularna w cukiernictwie

Cukiernicy wykorzystują wiele rozmaitych produktów do przygotowywania mniej lub bardziej eleganckich tortów. Bardzo często sięgają po masę cukrową. To jadalny, bezpieczny i bardzo elastyczny wyrób, który można formować i modelować na różne sposoby. Służy ona zarówno do obkładania wypieków, jak i ich przystrajania przygotowanymi figurkami, napisami czy ornamentami. Ma ona zatem bardzo uniwersalny charakter i pozwala na wykonanie smakołyków na każdą okazję, bez względu na to, jaki charakter ma wydarzenie, na którym zostaną zaserwowane.

Masa cukrowa do obkładania tortów

Eleganckie torty na każdą okazję powinny się doskonale prezentować, był gładkie i estetyczne. Ten efekt może zapewnić właśnie obłożenie ich masą cukrową. Wystarczy odpowiednio rozwałkować taki wyrób, by uzyskać w ten sposób płachtę, którą następnie należy przenieść na ciasto. Na tak przygotowanej powierzchni bez trudu da się umieścić rozmaite dekoracje, na przykład figurki, toppery czy suszone kwiaty. To świetna podstawa do dalszej pracy z deserem.

Dekoracje wykonane z masy cukrowej – figurki i ornamenty

Warto zauważyć, że masa cukrowa nie służy jedynie do obkładania nią tortów, ale świetnie się sprawdza też w przypadku wykonywania różnorodnych dekoracji. Można bowiem kupić ją w wersji, która pozwala na przykład na lepienie pięknych figurek, wspaniałych, cukrowych kwiatów i liści, wykonywanie skomplikowanych ornamentów i przygotowanie wielu innych atrakcyjnych detali. Dzięki temu masa cukrowa świetnie nadaje się do szykownych wypieków na ważne okazje.

Koronki cukrowe – czym są i jak się z nich korzysta?

Jeśli nie jesteś w stanie przygotować figurek z masy cukrowej do ozdobienia wypieku, to sięgnij po sprawdzone, gotowe rozwiązania. Należą do nich między innymi bardzo subtelne i eleganckie koronki cukrowe. Są one niezwykle proste w użyciu, wystarczy bowiem je przykleić do zwilżonej powierzchni ciasta. Obecnie dostępne są w wielu wariantach i wzorach w sprawdzonych sklepach cukierniczych: https://torcik.net/sklep/koronki-cukrowe/.

Gdzie zamówić najlepszą masę cukrową na tort?

Przyrządzenie eleganckiego tortu z pewnością się uda, jeśli sięgniesz po masę cukrową dobrej jakości. Jest ona dostępna w wielu kolorach w sprawdzonych sklepach cukierniczych takich jak: https://torcik.net/sklep/masa-cukrowa/. Pamiętaj jednak o różnicach między produktem o obkładania ciast, a tym który służy do lepienia figurek. Znajdź idealne wyroby, które pozwolą Ci przygotować niepowtarzalne, dekoracyjne desery od razu zapadające w pamięć.